На супутнику Юпітера Іо застали багатомісячне виверження вулкана

Американський астроном за допомогою наземної обсерваторії IoIO зміг спостерігати одне з найбільших вивержень вулкана на супутнику Юпітера Іо. Воно тривало від трьох до шести місяців, а побачити його вдалося за викидами натрію та сірки поблизу супутника. Про виверження на своєму сайті повідомляє Інститут планетарних наук, в якому працює вчений.

Planetary Science Institute

Planetary Science Institute

Які вулкани вирують на Іо?

Супутник Юпітера Іо є одним із найбільш вулканічно активних тіл Сонячної системи: на світлинах супутника видно численні вулкани та яскраве жовто-біло-помаранчеве забарвлення через сірковий осад. На відміну від Землі, де вулканізм спричинено тектонікою плит, вулканічну активність на Іо спричиняє взаємодія супутника з Юпітером та іншими галілеєвими його супутниками, які нагрівають його через гравітаційно-припливний вплив.

І одне з найбільших спостережуваних вивержень вулкана на Іо вдалося спостерігати американському астроному Джефу Моргенталеру (Jeff Morgenthaler) з Інституту планетарних наук.

Як побачити виверження?

За допомогою наземної обсерваторії IoIO (Io Input/Output) вченому вдалося спостерігати значне збільшення яскравості поблизу Іо у лініях випромінювання натрію та сірки. Відокремити їх від світіння Юпітера дозволив коронограф, яким обладнана обсерваторія. Збільшення яскравості зафіксували у період з липня по вересень цього року, а тривало воно до грудня. Таким чином, це найпотужніша подія вулканічної активності Іо, яку вдалося спостерігати обсерваторії з 2017 року.

Викиди з Іо у спектрі випромінвання натрію. Planetary Science Institute

Викиди з Іо у спектрі випромінвання натрію. Planetary Science Institute

Спостереження Моргенталера важливі і для станції «Юнона», яка планує зближення з Іо. Деякі інструменти станції чутливі до змін плазмосфери, тому виверження вулкана стане у пригоді, щоб «Юнона» могла не лише пофотографувати вулкани супутника, а і принести нові дані про особливості позаземної вулканічної активності.

Planetary Science Institute

Раніше ми розповідали, що вулканічна активність Іо, як показують спостереження обсерваторії ALMA, відповідальна не лише за зміни зовнішнього вигляду супутника, а і його атмосфери.