Муміфікована кулька з Клондайку виявилася тілом ховраха віком 30 000 років

Канадські палеонтологи та ветеринари виявили, що знайдена кілька років тому в регіоні Клондайку муміфікована істота є насправді останками арктичного ховраха (Spermophilus parryii), який загинув приблизно 30 тисяч років тому. Про відкриття повідомляє CBC News.

Муміфікований ховрах з Клондайку. Government of Yukon

Муміфікований ховрах з Клондайку. Government of Yukon

Як знайшли мумію?

Ще 2018 року муміфіковане тіло маленької тварини знайшов добувач золота з регіону Клондайку поблизу міста Доусон, що в Юконі. Там за останні роки неодноразово знаходили у вічній мерзлоті мумії тварин із льодовикового періоду, зокрема вовченяти. Але на відміну від інших випадків, цього разу за зовнішнім виглядом важко було сказати, чиї це рештки, які виглядали як куля висушеної шкіри та хутра. Лише зараз науковці уточнили вид тварини, провівши рентгенологічне дослідження у місцевій ветеринарній клініці.

Рентген муміфікованого ховраха. Government of Yukon

Рентген муміфікованого ховраха. Government of Yukon

На рентгені було чітко помітно, що це скручене тіло арктичного ховраха. Хоч вид населяє територію Юкону і сьогодні, але ця особина померла ще близько 30 000 років тому. Фахівці вважають, що тварина була молодою, і схоже, загинула під час першої сплячки у своїй норі, що пояснює її позу. Утім, вчені не впевнені, що вбило малого ховраха. Разом із тілами інших доісторичних тварин його представлять цієї весни на виставці у Yukon Beringia Interpretive Centre.