Мисливці-збирачі на заході Середземномор'я виявилися ще й рибалками

Європейські археологи встановили, що всупереч попереднім уявленням, морепродукти складали вагому частину раціону мезолітичних мисливців-збирачів на заході Середземномор'я. На це вказує вивчення решток із могильника в Іспанії віком близько 9 000 років, повідомляється у журналі Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Одне з поховань Ель-Колладо. University of York

Одне з поховань Ель-Колладо. University of York

Як скелети розповіли про харчування?

Науковці з Йоркського університету з колегами з Великої Британії, Іспанії та Італії дослідили скелети людей із могильника Ель-Колладо, що розташований в іспанській Валенсії на відстані семи кілометрів від берега. Це одне з найдавніших мезолітичних кладовищ, вік якого оцінюють у 9 500-8 500 років. У процесі дослідження науковці виділили колаген із останків 11 похованих людей та проаналізували ізотопний склад його амінокислот. Порівнявши його з показниками у рештках наземних та водних тварин з локації, вчені змогли уточнити, наскільки вагому роль у раціоні померлих відігравала риба, оскільки вважається що західносередземноморські мисливці-збирачі мезоліту в основному покладалися на м'ясо наземних ссавців та рослини.

Наскільки мисливці були ще й рибалками?

Аналіз підтвердив, що лагунна риба та, можливо, молюски була складовою раціону досліджених мисливців-збирачів. Ба більше, четверо з них отримували до 80 відсотків білка саме з водних тварин. Утім, серед похованих були двоє, що майже не споживали рибу, вказуючи на значні відмінності у харчуванні людей того часу. Це можна пояснити особистими уподобаннями, але не виключено, що річ у різному доступі до морепродуктів.