Миші заразилися високопатогенним пташиним грипом після того, як ковтнули непастеризованого молока від заражених корів. У тварин вже у перший день проявилися симптоми занедужання, вказуючи на небезпеку споживання сирого молока корів з інфікованих стад. Однак пастеризацію молока вчені все ще розглядають як спосіб суттєво знизити, якщо не усунути, ризик інфікування через споживання продукту. Дослідження опубліковане у The New England Journal of Medicine.
Що відбувалося з мишами?
Науковці прагнули дослідити, чим загрожує споживання молока від інфікованих пташиним грипом H5N1 корів, яких останнім часом стали виявляти у низці штатів США. Вони використали молоко зараженої корови, котре пробуло в холодильнику за температури 4 градуси Цельсія протягом кількох тижнів. Мишам дали випити краплю такого молока та стали спостерігати за їхнім здоров'ям.
Того ж дня миші показалися нездоровими — у них було скуйовджене хутро та знижена активність, сонливість і підвищена втома. На четвертий день тварин піддали евтаназії, щоб дослідити внутрішні органи. Вірус пташиного грипу виявився у них у високій концентрації в дихальних шляхах, дещо меншій — в інших органах, навіть молочних залозах, хоч жодна самка не вигодовувала дитинчат. Тож вчені роблять висновок, що необроблене молоко є загрозою і з погляду ризику підхопити пташиний грип, який дотепер не розглядали як хворобу, що передається через харчові продукти.
- Перша людина заразилася пташиним грипом від корів ще на початку квітня 2024 року, невдовзі після початку спалаху інфекції у США. Однак у неї захворювання обмежилося лише почервонінням очей.