Медичний канабіс зменшив потребу в знеболюючих після операції

Американські дослідники виявили, що пацієнтам після операції на серці знадобилося на 40% менше сильнодіючих ліків для знеболення, коли вони отримували канабіноїди. В перспективі це допоможе зменшити ризики ускладнень процедури і скоротити період відновлення пацієнтів. І хоча дослідження обмежене невеликою кількістю учасників, його результати можуть змінити підхід до традиційного лікування гострого болю. Роботу опублікували в журналі Cureus.

iStock

iStock

Як на сьогоднішній день лікарі справляються з гострим болем?

Щорічно, у світі проводять близько 2 млн операцій на серці, використовуючи при цьому метод повного розсічення грудини. Це пов’язано зі значним післяопераційним болем у пацієнтів. На даний момент, основним методом полегшення болю у кардіологічних хворих є опіоїди. Відомо, що високі дози наркотичних анальгетиків пов’язані

з більшим ризиком ускладнень, в тому числі з розвитком залежності. Результатом цього є довше перебування пацієнта в лікарні, вища частота повторних госпіталізацій і більші витрати на охорону здоров’я. Тому науковці зацікавлені в пошуку альтернативних методів знеболення.

Які переваги застосування похідних канабісу виявили?

Для дослідження вчені відібрали 68 хворих, яким вперше проводили операцію аортокоронарного шунтування. 31 пацієнт, у поєднанні зі стандартним знеболенням, отримував дронабінол (синтетичний канабіоїд) на всіх етапах оперативного втручання та першу добу після нього.

Дослідники виявили, що загальна доза опіоїдів, використаних у післяопераційному періоді, була на 40% нижчою у групі дронабіолу (39,6 проти 23,7 мг еквівалентів морфіну). Також у тих, хто отримував канабіоїд, виявили значне покращення серцевої діяльності, порівняно із контрольною групою (6,5% проти 3,5%).

Як це допоможе в лікуванні серцево-судинних захворювань?

Вчені вважають, що оскільки канабіноїди і наркотичні анальгетики, можуть підсилювати знеболюючий ефект один одного, то це потенційно дозволить зменшити дозу опіоїдів при лікуванні гострого післяопераційного болю, а відтак - знизити ризики ускладнень та витрат на їх усунення. Разом з цим, потенційний кардіопротекторний ефект канабісу дасть можливість людині з серцевою недостатністю швидше повернутися до звичайного життя.

В попередніх дослідженнях канабіс полегшив симптоми обсесивно-компульсивного розладу, а також зменшив частоту епілептичних нападів у дітей.