Манго збільшило чутливість до інсуліну в людей з надмірною вагою та ожирінням

Споживання манго виявилося здатним збільшувати чутливість до інсуліну, зменшення якої веде до цукрового діабету другого типу. Це виявили в дослідженні за участі людей з надмірною вагою чи ожирінням і хронічним запаленням, які є факторами ризику діабету. Вплив споживання манго на чутливість до інсуліну може свідчити про користь додавання манго в раціон людей, які мають ризик розвитку діабету. Дослідження опублікували в журналі Nutrients.

Манго збільшило чутливість до інсуліну в людей з надмірною вагою та ожирінням. Unsplash

Манго збільшило чутливість до інсуліну в людей з надмірною вагою та ожирінням. Unsplash

Як манго пов’язане з чутливістю до інсуліну?

Дослідники вимірювали в учасників, які протягом чотирьох тижнів щодня їли понад 300 грамів манго, рівень глюкози натще, маркери запалення й індекс HOMA-IR, за допомогою якого визначають стійкість до інсуліну. Як з’ясувалося, вживання манго не вплинуло на рівень запалення чи глюкози після чотирьох тижнів втручання.

Утім в учасників, які протягом чотирьох тижнів споживали манго, знизився рівень інсуліну в крові. Оскільки в людей з діабетом другого типу організм виробляє більше інсуліну, щоб подолати стійкість клітин до нього, то зниження рівня інсуліну свідчить про меншу стійкість до нього. Це підтвердив й індекс HOMA-IR, який за чотири тижні знизився понад удвічі (з 4,67 до 2,28).

Науковці також виявили зростання вдвічі активності гена Nrf-2, який підсилює антиоксидантну відповідь у клітинах. Зростання активності цього гена може призводити до зменшення окисного стресу та запобігати негативному впливу на них хронічного запалення, яке пов’язують зі стійкістю до інсуліну. Тож дослідники вважають, що дія манго на чутливість до інсуліну опосередкована впливом на цей ген. Утім вони пропонують провести додаткові дослідження для розуміння того, як споживання фрукта впливає на ризик появи діабету.

Як чутливість до інсуліну пов’язана з діабетом

🍔 Хоча стійкість до інсуліну й раніше вважали причиною появи діабету, тепер виявили невідому ланку в цьому. Як з’ясувалося, переїдання порушує передачу сигналів у периферійній нервовій системі та викликає стійкість до інсуліну.

🧠 Навіть саме споглядання апетитної їжі може спричиняти виділення в мозку прозапальної сполуки, яка порушує вироблення інсуліну в людей з ожирінням.

💉 А запобігти подальшому набору ваги в мишей з ожирінням і появі в них стійкості до інсуліну зміг препарат із наночастинками золота. Крім того, він знижував у крові рівень сполук, які пов’язують із цукровим діабетом.