Людина з мозковим чипом від Маска порухала курсором силою думки

Перша людина, якій вживили у мозок чип від компанії Ілона Маска Neuralink, вже змогла порухати курсором на комп'ютері винятково силою думки. Пацієнт, здається, повністю відновився від імплантації та не має небажаних побічних ефектів, про які відомо команді. Про таке повідомив Маск у своєму акаунті в мережі Х, зазначає Reuters.

Neuralink

Neuralink


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що ще відомо про імплантат?

Про те, що першій людині імплантували чип від Neuralink, стало відомо наприкінці січня 2024 року. Хоч дозвіл на тестування на людях імплантату компанія отримала ще у 2023 році, до того його випробовували лише на тваринах. Зокрема макаки за допомогою чипа змогли пограти у комп'ютерну гру, керуючись у ній винятково силою думки. Однак першочерговим покликанням пристрою все ж є повернення можливості користуватися комп'ютером паралізованим людям.

Поки що відомо, що пацієнт після імплантації успішно рухає курсором на моніторі, а Neuralink намагатиметься зібрати так багато його кліків «мишкою», скільки лише вдасться. Утім, компанія раніше зазначала, що чип також має допомогти пацієнтам користуватися й клавіатурою силою думки.

  • Схожого результату раніше досягали з іншими імплантатами. Зокрема, стент у судині мозку дозволив двом пацієнтам керувати курсором силою думки та вводити до 20 символів на хвилину.
  • А імплантат, що вводиться у моторну кору мозку, дав змогу пацієнтові виводити на екран цілі слова зі швидкістю 62 слова на хвилину.