Легкий струс мозку пов'язали з гіршим здоров'ям мозку ще протягом років після травми

Дослідження новозеландських науковців свідчить, що у людей, які пережили навіть легкий струс мозку, збільшується ризик погіршення ментального здоров'я у наступні щонайменше вісім років. При цьому ризик суттєво більший для жінок, зазначається у журналі PLOS ONE.

John Torcasio / Unsplash

John Torcasio / Unsplash

Щороку в усьому світі приблизно десять мільйонів людей стикаються зі струсом мозку. Від 70 до 95 відсотків цих випадків припадають на легку травму, але всупереч цьому медицина знає більше про наслідки для здоров'я струсу мозку помірного та важкого ступенів. Група новозеландських науковців на чолі з психологами Університету Ваікато взялася це виправити та присвятила дослідження довготривалим наслідкам легкого струсу мозку.

Дані для аналізу зібрали з іншого дослідження, BIONIC, яке реєструвало усі випадки струсу мозку в австралійському місті Гамільтон протягом 2010-2011 років. Цього разу зосередилися лише на легких випадках і старших за 16 років пацієнтах, результатом чого стала вибірка із 870 людей. 151 людина дала свідчення про свій стан і через 8 років, тому саме їхні дані й використали у цій роботі. Учасників опитували стосовно їхнього самопочуття, включно з довготривалими симптомами, пов'язаними зі струсом мозку, та ментальними розладами, і порівнювали результати з подібним опитуванням іншого 151 учасника, які ніколи не мали струсу мозку, й слугували контрольною групою.

За результатами аналізу, у людей, які пережили легкий струс мозку, суттєво частіше виявляли симптоми, пов'язані з цією травмою, як-от проблеми з концентрацією, пам'яттю і сном, ніж у контрольної групи, всупереч тому, що подія сталася аж вісім років тому. Так само, у цих пацієнтів частіше відмічали ментальні розлади — тривожність, депресію, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Однак ефект проявився неоднаково, у залежності від статі та частоти черепно-мозкової травми. У жінок вдвічі частіше виявляли пов'язані зі струсом мозку симптоми та ПТСР, і вони були більш схильні повідомляти, що їхній стан здоров'я негативно позначився на працездатності. Так само, тривалі симптоми струсу мозку сильніше проявлялися у тих, хто пережив кілька таких травм за восьмирічний період.

Відсоток людей, чиї результати опитування на симптоми струсу мозку (RPQ), депресії (HADS depression), тривожності (HADS anxiety) та ПТСР (PCL-С) перетнули граничні показники для стану. У кожній діаграмі ліві стовпчики - група пацієнтів зі струсом мозку, праві - контрольна група. Сірий колір позначає чоловіків, білий - жінок. Nicola Jayne Starkey et al. / PLOS ONE, 2022

Відсоток людей, чиї результати опитування на симптоми струсу мозку (RPQ), депресії (HADS depression), тривожності (HADS anxiety) та ПТСР (PCL-С) перетнули граничні показники для стану. У кожній діаграмі ліві стовпчики - група пацієнтів зі струсом мозку, праві - контрольна група. Сірий колір позначає чоловіків, білий - жінок. Nicola Jayne Starkey et al. / PLOS ONE, 2022

Незрозуміло поки що, чому у людей після легкого струсу мозку протягом наступних років спостерігається більше проблем зі здоров'ям. Можливо, це пов'язано із недостатньою увагою до травми мозку або супутнього ураження, чи з недіагностованим ментальним розладом, який посприяв важчому відновленню.

Тож дослідники показали, що у тих, хто пережив навіть легкий струс мозку, збільшений ризик погіршення здоров'я не лише в очікуваний період відновлення, а й щонайменше протягом восьми років після нього. Через це вони наголошують на потребі вести роботу з громадськістю для кращої обізнаності про стан і звернути увагу на це лікарів.