Космічна станція JUICE завершила розгортання основних наукових інструментів

Космічна станція JUICE, яка летить шукати океани на супутниках Юпітера, завершила розгортання частини своїх наукових інструментів — камери JANUS, а також радара RINME й інструмента RPWI. Всі 10 інструментів на борту JUICE будуть готові до роботи до середини липня, повідомляє на своєму сайті Європейська космічна агенція (ESA).

Зображення станції JUICE. ESA

Зображення станції JUICE. ESA

Які інструменти JUICE готові до роботи?

Минуло шість тижнів після запуску космічної станції JUICE, що займеться дослідженням трьох найбільших супутників Юпітера — Ганімеда, Європи і Каллісто. За цей час вона розгорнула і підготувала до роботи інструмент RPWI (Radio & Plasma Wave Investigation), який необхідний для дослідження магнітосфери, полярних сяйв на планеті, а також зможе виявляти припливи і течії в океанах її супутників. Як повідомили фахівці Шведського інституту космічної фізики, що розробляли інструмент, RPWI повністю готовий до роботи.

Розгортання однієї з антен RPWI. ESA / Juice / JMC

Розгортання однієї з антен RPWI. ESA / Juice / JMC

Перші світлини вже надіслала камера JANUS, яка працює в діапазоні довжин хвиль від фіолетового до ближнього інфрачервоного світла. З допомогою JANUS астрономи зможуть побачити атмосферні процеси на Юпітері, поверхні його супутників, а також вулканічну активність на них. JANUS також назвали повністю готовою до експлуатації.

Зображення, які отримала JUICE при тестуванні камери JANUS. На світлині зображені зорі у сузір'ї Лебедя. У центрі знаходиться Ета Лебідь —  дванадцята за яскравістю зоря сузір'я. ESA / Juice / JANUS consortium

Зображення, які отримала JUICE при тестуванні камери JANUS. На світлині зображені зорі у сузір'ї Лебедя. У центрі знаходиться Ета Лебідь — дванадцята за яскравістю зоря сузір'я. ESA / Juice / JANUS consortium

Перші вимірювання також провели і з допомогою інструмента RIME — радара станції, що необхідний для того, аби вивчати надра Ганімеда, Європи і Каллісто. Раніше команда JUICE зазнала складнощів з розгортанням основного компонента RIME — 16-метрової антени. Підготовка RIME до роботи ще триває, як повідомила ESA. Решту обладнання на борту JUICE ESA планує підготувати до роботи до середини липня.

У серпні наступного року JUICE повернеться до Землі, щоб здійснити гравітаційний маневр, який допоможе спрямувати станцію до системи Юпітера з меншими витратами палива. Планети-гіганта, за планами, JUICE дістанеться у 2031 році.