Відбувся запуск місії JUICE. Вона летить вивчати супутники Юпітера

З космодрому у Куру стартувала в космос станція JUICE — європейська місія з дослідження трьох найбільших супутників Юпітера. Запуск відбувся на ракеті-носії «Аріан 5». Трансляцію запуску Європейська космічна агенція (ESA) вела на своєму ютуб-каналі.

Хто летить до Юпітера?

Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) — це міжпланетна станція, яку ESA відправляє для дослідження Ганімеда, Європи і Каллісто — найбільших супутників Юпітера. Основною задачею JUICE є пошук океанів під поверхнями супутників. Для цього на її борту розмістили 10 наукових інструментів на борту, зокрема камери, радари, спектрографи, а також прилади для дослідження магнітного поля.

Як пройшов запуск?

О 15:15 за київським часом станція на борту ракети-носія «Аріан 5» рушила в космос з космодрому у Куру. Через 26 хвилин після запуску JUICE відділиться від розгінного блоку «Аріан 5», а вже через 10 хвилин фахівці ESA планують отримати від станції перший сигнал. За півтори години JUICE розгорне свої сонячні панелі та протягом наступних 17 днів розгортатиме і тестуватиме наукові інструменти на борту.

Коли ми побачимо океани?

До Юпітера JUICE долетить за вісім років, у липні 2031, а на обліт супутників планети-гіганта заплановано 3,5 роки, протягом яких станція здійснить 35 обльотів Калісто, Європи і Ганімеда. Ганімед стане останнім пунктом місії — JUICE розіб'ється об його поверхню у 2034, за планами ESA.