Станції JUICE вдалося розгорнути антену радара для зондування криги

Команді станції JUICE вдалося розгорнути антену одного з її інструментів — радара RIME. Три тижні спроб звільнили 16-метрову антену з монтажного кронштейна, в якому вона застрягла. За допомогою RIME JUICE зможе досліджувати надра крижаних супутників Юпітера. Про успіх з розгортання радара на своєму сайті повідомляє Європейська космічна агенція (ESA).

ESA

ESA

Що сталося з радаром?

14 квітня ESA запустила у космос станцію JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), що дістанеться трьох найбільших супутників Юпітера, аби виявити під їхніми крижаними поверхнями океани. Втім, після того, як JUICE почала тестувати свої наукові інструменти, з'ясувалося, що антена радара RIME (Radar for Icy Moons Exploration) розгорнулась лише на третину. Імовірно, їй заважав штифт, що застряг у монтажному кронштейні. Тож протягом останніх трьох тижнів фахівці місії намагалися розблокувати антену, вмикаючи двигуни станції, щоб при її обертанні штифт посунувся.

Звільнити антену допомогла активація одного з механізмів у монтажному кронштейні. Як пише ESA, поштовх посунув штифт на кілька міліметрів, що дало можливість повністю розгорнути антену. За допомогою RIME JUICE зможе досліджувати структуру поверхні супутників Юпітера на глибину до 9 кілометрів.