Китайський апарат «Чан'е-5» успішно висадився на Місяць

Апарат «Чан'е-5» здійснив посадку на Місяць, про це повідомляють державна газета China Daily та телеканал China Global Television Network з посиланням на Китайське державне космічне управління. «Чан'е-5» збиратиме зразки з поверхні нашого супутника, щоб повернути їх на Землю для досліджень. Востаннє зразки місячного ґрунту збирали та відправляли до земних лабораторій 44 роки тому.

Яка мета місії?

Китайський космічний апарат «Чан'е-5» здійснив третю для країни вдалу висадку на Місяць. Після двох тижнів роботи він має зібрати щонайменше 2 кілограми реголіту поблизу гори Рюмкера, яка знаходиться на видимому боці нашого супутника, та повернути їх на Землю. Усього місія триватиме 23 дні. Зібрані зразки дозволять дізнатися більше про еволюцію та походження нашого супутника. Таким чином, Китай стане третьою країною після США та СРСР, які здійснили місії з повернення місячних зразків.

Що відомо про апарат?

«Чан'е-5» стартував 23 листопада 2020 року, його вивела на орбіту ракета Long March 5. Корисне навантаження «Чан'е-5» складається з 4 модулів: орбітального апарата, посадкового модуля, підйомного модуля та модуля повернення. Вони працюватимуть парами. На місячну поверхню спустилися тільки посадковий та підйомний модулі, орбітальний апарат і модуль повернення залишатимуться на орбіті навколо супутника. Після збирання зразків модуль підйому буде стикуватися з модулем повернення на орбіті, який після цього попрямує на Землю. Щоб загальмувати, апарат декілька разів зануриться та знову вилетить з атмосфери планети, поки нарешті скине швидкість достатньо та висадиться у безлюдній місцевості Внутрішньої Монголії.

Попередник «Чан'е-5», «Чан'е-4», у 2019 році приземлився на зворотньому боці Місяця та став першим апаратом, який коли-небудь це робив. Впродовж найближчих десяти років Китай планує здійснити ще принаймні три висадки апаратів на Місяці, перш ніж почати будувати місячну базу для астронавтів у 2030-х роках.


Фото в анонсі: New China TV / Youtube