Кількісна МРТ виявила ознаки хвороби Паркінсона в мозку на ранніх стадіях

Ізраїльські науковці показали, що ознаки ранньої хвороби Паркінсона можна виявити за допомогою технології кількісної магнітно-резонансної томографії смугастого тіла мозку. Результати випробування на людях свідчать, що технологія може виявити характерні для захворювання зміни в мікроструктурі цієї ділянки, які пояснюють рухові порушення, властиві хворобі. Відповідну статтю оприлюднили у журналі Science Advances.

Мозок людини із позначенням смугастого тіла. Wikimedia Commons

Мозок людини із позначенням смугастого тіла. Wikimedia Commons

Чому МРТ і хіба його не використовували для таких цілей?

Хвороба Паркінсона, окрім проявів рухової дисфункції, супроводжується структурними змінами в мозку. Вони також зачіпають ділянку, що називається смугастим тілом і відіграє важливу роль у рухових та когнітивних функціях. Звичайна МРТ дозволяє виявити такі зміни, але вона недостатньо чутлива, щоб помітити їх на ранній стадії розвитку хвороби Паркінсона. Тому зазвичай вона використовується при постановці діагнозу, щоб виключити інші, більш явні на МРТ-сканах захворювання. А тепер вчені з Єврейського університету знайшли спосіб пристосувати технологію до раннього виявлення хвороби Паркінсона.

Що зробили науковці, щоб удосконалити МРТ-діагностування?

Вчені звернули увагу на метод, що має назву кількісної МРТ. Вона чутливіша за звичайну, оскільки дозволяє отримувати декілька сканів із використанням різних енергій збудження. За те, що при кількісній МРТ можна відрізняти різноманітні речовини та тканини без інвазивного втручання, її іноді називають «гістологією in vivo». Саме тому автори нової роботи припустили, що технологія може допомогти виявити найменші зміни в смугастому тілі.

Спочатку вчені вирішили дослідити, якими є в нормі відмінності у структурі смугастого тіла, тож випробували кількісну МРТ на приблизно 160 здорових молодих та літніх добровольцях. Відтак вони перевірили технологію на 99 пацієнтах із хворобою Паркінсона та порівняли їх із 46 здоровими учасниками відповідного віку.

Наскільки вдалим виявився підхід?

Вчені змогли успішно знайти відмінності між результатами здорових учасників та із хворобою Паркінсона. Найбільше вони стосувалися мікроструктури частини смугастого тіла, що називається лушпиною. Зміни у цій частині мозку вчені змогли зіставити зі зниженням рівня дофаміну, що є характерною рисою захворювання, та руховими порушеннями, які цим спричинені.

Науковці вважають свої результати обнадійливими щодо можливості використання неінвазивної технології МРТ для діагностування хвороби Паркінсона, але спочатку слід краще її пристосувати до клінічної практики та провести наступні випробування.