Голосові підказки допомогли роботу краще поратися з хатніми справами

Підказування роботу голосом під час виконання ним хатніх справ допомогло машині акуратніше виконувати роботу. Уможливив навчання безпосередньо під час роботи алгоритм штучного інтелекту, який поєднує модулі розуміння мовних інструкцій та перетворення їх у рухові команди. На думку розробників, таке навчання роботів зробить взаємодію з ними людини ще природнішою. Дослідження опубліковане на arXiv.

Робот насипає продукти у пакет. Xiaoyang Shi / Stanford University

Робот насипає продукти у пакет. Xiaoyang Shi / Stanford University


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як спрацювало навчання голосом?

Спершу науковці натренували робота виконувати нескладні хатні справи через контроль рухами його двох рук безпосередньо операторами. У цей час людина кожну свою дію озвучувала голосом. Відтак записи використали для створення тренувального набору даних, де рухам робота відповідала конкретна озвучена дія. Зокрема у неї увійшли записи, де оператор робив помилки, однак виправляв себе, щоб продемонструвати роботу, як самому себе виправити.

Відтак робота протестували на самостійне виконання завдань, як-от розміщення предметів у пластиковий пакет, насипання металевим совочком сумішей у пакет чи відтирання губкою прилиплих до тарілки желатинових ведмедиків. У цей час вчені спостерігали за його діями і за потреби підказували, наприклад, «почисть трохи правіше», «використай губку, щоб розкрити пакет ширше», «нахили совок нижче» тощо. Такі підказки допомогли роботу надалі стати при самостійному виконанні завдань вправнішим на 20 відсотків. Та дослідники прагнуть вдосконалити винахід, щоб робот також розумів й інші команди, як-от жести.

Які ще роботи згодяться у господарстві

🧼 Робот сам розібрався із режимами пральної машини, завантажив у неї речі та запустив прання

🧣 Відтак пара роботизованих рук могла б сама скласти рушник за кілька секунд

🔑 Роборука з камерою та антеною відшукає потрібні речі, як-от ключ, серед купи інших у безладі

🥶 А інша допоможе одягнутися без «заморожування» через потребу бути дуже обережним