Голландець потрапив у Книгу рекордів Гіннеса, проживши рекордно довго з пересадженим серцем

Голландський чоловік потрапив у Книгу рекордів Гіннеса як людина, що прожила рекордно довго з пересадженим серцем. Трансплантацію чоловікові провели 40 років тому, коли йому було всього 17 років, тоді як у середньому люди з донорським серцем живуть 16 років. Пацієнт каже, що хоче бути для людей прикладом, що з донорським серцем можна прожити довгий час. Про таке розповідає Reuters.

Берт Янссен із дружиною. REUTERS / Piroschka van de Wouw

Берт Янссен із дружиною. REUTERS / Piroschka van de Wouw

Що відомо про пацієнта?

Берт Янссен (Bert Janssen) у 17 років отримав діагноз кардіоміопатії, за якого серцевий м'яз неспроможний нормально прокачувати кров тілом. Він потребував пересадки органу, однак у той час в Нідерландах подібну операцію ще не проводили, тож його скерували до медиків в Англії. Серце чоловік отримав від молодої людини, яка загинула в автокатастрофі.

Берт має дружину та двох синів і є затятим пілотом планера. Зараз, коли йому вже 57, а після операції пройшло 40 років, ліки, які він повинен приймати постійно, дають побічні ефекти й чоловік в останні роки почав згасати. Проте Берт все ще намагається займатися улюбленими справами, хіба що з різним темпом, повідомив він.

Які ще рекорди в Книзі Гіннеса були останнім часом

🌶️ Перець Х визнали найгострішим у світі. Він у тисячі разів сильніший за звичні нам гострі перці, як-от халапеньйо

🏎️ Електромобіль розігнався з місця до 100 кілометрів на годину за 0,9 секунди

🦾 Чотириногий робот пробіг 100 метрів за 19,8 секунди