Перець Х став новим найгострішим у світі

Перець Х увійшов у Книгу рекордів Гіннеса як найгостріший у світі. Сорт вивів американець Ед Карі (Ed Currie), схрестивши попереднього рекордсмена гостроти, перець Каролінський жнець, та невідомий сорт вкрай гострого перцю. Про таке повідомляє Associated Press.

Перець Х. AP Photo / Jeffrey Collins

Перець Х. AP Photo / Jeffrey Collins

Наскільки гострий перець?

Гострість зелено-жовтого перцю Х у середньому складає 2,69 мільйона одиниць за шкалою Сковілла. Для порівняння, перець халапеньйо має гостроту до 5 000 одиниць, а Каліфорнійський жнець — близько 2 мільйонів. Наразі перець Х скуштували лише п'ятеро людей, включно з Едом. Як повідомив селекціонер, після куштування свого перцю він відчував жар близько 3,5 годин. Після цього почалися жахливі судоми, під час яких чоловік годину лежав на мармуровій стіні під дощем, стогнучи від болю. На виведення цього сорту в Еда пішло десять років, п'ять із яких він перевіряв, що Х справді є окремим сортом. Селекціонер має намір захистити права на вирощування перцю Х, хоч готовий ділитися своїми рослинами з дослідниками, які можуть створити з них ліки, наприклад, проти хронічного болю.

  • Перці подібної гостроти дають неповторні почуття, але разом з тим можуть бути небезпечні для життя. Нещодавно ми писали про смерть підлітка після того, як він скуштував чіпс зі спецією з двох тоді найгостріших у світі перців.