Ген схильності до хвороби Альцгеймера пов'язали з метаболізмом ліпідів

Американські вчені дослідили механізм, що стоїть за підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера у людей із генетичним варіантом APOE4. У дослідах клітини мікроглії з експресією APOE4 мали порушений метаболізм ліпідів, що призводило до накопичення жирів у їхньому середовищі й знижувало активність нейронів, зазначається у журналі Cell Stem Cell.

Нейрони з пофарбованими у блакитний відростками. MIT

Нейрони з пофарбованими у блакитний відростками. MIT

Одним із найбільших факторів ризику розвитку хвороби Альцгеймера є наявність генетичного варіанту, що кодує білок APOE4. Поки що достеменно не зрозуміло, яким чином ця особливість збільшує ризик деменції, але нова робота на чолі з ученими Массачусетського технологічного інституту доповнює картину. Вони провели досліди з людськими стовбуровими клітинами, яких змусили перетворитися у мозкові клітини й експресувати APOE4. Цього разу зосередилися на впливі варіанту на роботу клітин мікроглії — свого роду місцевої імунної системи мозку, яка також регулює активність нейронів.

Науковці дійшли висновку, що APOE4 порушує нормальну здатність клітин мікроглії метаболізувати ліпіди. Це призводить до накопичення жирів, зокрема холестеролу, у середовищі клітин і пригнічення нейронної активності. Між іншим, зменшену активність нейронів розглядають як один із чинників погіршення когнітивної функції при хворобі Альцгеймера. Автори також відмічають, що їм вдалося усунути накопичення жирів і відновити нормальну активність нейронів, обробивши мікроглію препаратом Triacsin C, що руйнує жирові краплі. Із цього випливає, що націлення на метаболізм ліпідів може бути вдалим підходом для запобігання розвитку або прогресуванню хвороби Альцгеймера. Наскільки це реально, допоможуть з'ясувати наступні дослідження.