Електронний язик розрізнив смак їжі і передав людині на відстані

Інженери створили електронний язик, який визначає концентрацію відповідальних за смак речовин у їжі, а потім відтворює цей смак у людини в роті. Під час випробувань така система змогла передати п’ять основних смаків — гіркий, кислий, умамі, солодкий і солоний, а також смак п’яти страв і напоїв. У майбутньому це дозволить покращити досвід перебування у віртуальній реальності, передаючи ще й смак на додачу до звуків і зображень. Дослідження опублікували в журналі Science Advances.

Система, яка відтворює в роті людини смак їжі. Shulin Chen

Система, яка відтворює в роті людини смак їжі. Shulin Chen

Як пристрій може передавати смаки?

Пристрій працює подібно до смакових рецепторів на язику, які впізнають характерні молекули чи йони, які формують кожен із п’яти смаків. Так глюкоза надає їжі солодкого смаку, йони водню з кислот — кислого, глутамат — смаку умамі, йони натрію — солоного, а йони магнію — гіркого. Розпізнаючи концентрації цих речовин, електронний язик перетворює їх на електричні сигнали, які передаються на пристрій у роті людини та викликають вивільнення гідрогелів з різним смаком.

Дослідники випробували технологію спершу на простих смаках і досягли точності 70 відсотків у розпізнаванні та передаванні системою кислого смаку. Коли ж їй довірили п’ять різних страв і напоїв — каву, лимонад, торт, рибний суп і смажене яйце, — то у 80 відсотках випадків учасники дослідження змогли відрізнити ці страви за переданим їм смаком. Утім для того, щоб система могла передавати смаки точно так, як їх відчувають люди, їй потрібно поєднувати смакові сигнали з нюховими та візуальними.

  • Детальніше про те, як інженери навчають роботів чути, бачити та відчувати смаки, а також — для чого це роблять, читайте у нашому матеріалі «Як роботи дивляться на світ та яке вино їм смакує».