Екологи Вельсу попросили фанатів «Гаррі Поттера» не залишати шкарпетки на «могилі Доббі»

Відповідальні за екологію валійські чиновники звернулися до фанатів «Гаррі Поттера» з проханням припинити приносити шкарпетки на пляж у Західному Вельсі, де знаходиться «могила Доббі». Це локація, на якій відбувалися зйомки одного з епізодів фільму «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1». За словами Національного трасту, що опікується цим пляжем, шкарпетки та інші речі, які приносять на місце «могили», загрожують флорі та фауні пляжу. Меморіал поки вирішили лишити, однак за умови, що відвідувачі лишатимуть свої шкарпетки при собі. Про це організація повідомляє на своєму сайті.

CharanpreetBBC / Twitter

CharanpreetBBC / Twitter

Вже понад десять років фанати «Гаррі Поттера» приїжджають на пляж Фрешвотер Вест у Західному Вельсі, де проходили зйомки деяких епізодів фільмів за «Гаррі Поттером». Зокрема за тим, щоб лишити шкарпетки та інші дрібнички у пам'ять про одного з персонажів з цієї серії — ельфа Доббі. Річ у тім, що на пляжі знаходиться «могила Доббі» із пам'ятним каменем, а шкарпетки, за сюжетом «Гаррі Поттера», є символом звільнення Доббі від служіння сім'ї Малфоїв. Втім, також на пляжі мешкає велика кількість диких тварин, як-то ящірки, сірі тюлені, морські свині та рідкісні птахи, що гніздяться на землі. Тому пляж є охоронюваною законом територією та особливою заповідною зоною.

PEMBROKESHIRE we really LOVE IT / Facebook

PEMBROKESHIRE we really LOVE IT / Facebook

В зв'язку з цим, місцева організація з охорони, збереження і ревіталізації пам'яток та місць природної краси, Національний траст, звернулася до фанатів з проханням лише фотографуватися із меморіалом. Адже залишені ними «сувеніри» і пластик від них можуть потрапити у морське середовище чи стати їжею для місцевих тварин, що їм нашкодить.

Пластикове забруднення сьогодні є однією з найнагальніших екологічних проблем. Так, наприклад, ми розповідали, що більшість морських хребетних вже містять пластик у своїх тілах. А саме лише прання одягу забруднило довкілля 5 мільйонами тонн пластикових мікроволокон.