Прання одягу забруднило довкілля 5 мільйонами тонн пластикових мікроволокон

За останні приблизно 70 років людство вимило в довкілля під час прання одягу понад 5,6 мільйона тонн пластикових мікроволокон. Половина цієї кількості забруднила природні середовища лише за останнє десятиліття, згідно з дослідженням, опублікованим у журналі PLoS One.

Що таке пластикові мікроволокна?

Пластикові мікроволокна - це маленькі нитчасті частинки синтетичної тканини, переважно поліестеру та нейлону, які виділяються з одягу при кожному його пранні. При потраплянні до природного середовища, наприклад, водойми, їх можуть захопити невеликі організми, як планктон, та передати далі по харчовому ланцюгу. Хоча достеменно невідомо, як їхнє накопичення в організмі впливає на тварин, попередні дослідження вже демонстрували шкоду від мікропластику загалом, який діє як губка, всотуючи різні токсичні речовини. Вчені з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі вирішили підрахувати, скільки мікроволокон люди вже вивільнили до природи.

Як вони це зробили?

Щоб визначити, скільки в природі мікропластикових волокон, вчені зібрали інформацію з різних джерел. Вони врахували глобальне виробництво одягу та те, як люди використовують свій одяг, щоб дізнатися скільки мікроволокон стирається під час прання. У дослідження також включили інформацію про методи оброблення стічних вод, щоб прослідкувати шлях забруднювачів.

Що показало дослідження?

Між 1950 та 2016 роками у водне та наземне природне середовище було вивільнено 5,6 мільйона тонн пластикових мікроволокон. А половина з цієї кількості потрапила в довкілля всього за останні 10 років. Вчені порівнюють це з 7 мільярдами флісових курток, викинутих в океан.

Щороку до навколишнього середовища потрапляє 360 тисяч тонн пластикових мікроволокон. Хоча 90 відсотків з них осідають після оброблення стічних вод у шламі, від цього безпечнішими вони не стають. Цей шлам часто використовують як добриво для посівів і незрозуміло ще, як мікроволокна можуть на них впливати.

Що робити?

Вчені кажуть, що носіння одягу з натуральних тканин не обов’язково врятує ситуацію. Річ у тім, що навіть ці тканини дуже часто обробляють речовинами, які містять мікропластик. На думку науковців, частину мікроволокон-забруднювачів можуть затримувати спеціальні фільтри у пральних машинах. Але все ж вони рекомендують прати одяг якомога менше, якщо це можливо.

Нещодавно вчені підрахували, що при кожному пранні джинсових речей від них відділяється приблизно 50 тисяч мікроволокон. Хоча вони зроблені з натурального матеріалу, вчених занепокоїла та кількість, яку вони знайшли у природних водоймах, та побоюються їхньої можливої шкоди для довкілля.