Еколог оцінив вік фіцрої в понад 5 000 років. Тоді вона найстаріше дерево світу

Науковці визначили вік фіцрої Прадідусь із чилійського нацпарку як 5 484 роки. Це робить його найстарішим із нині живих дерев у світі, однак із таким висновком погоджуються не всі дендрохронологи, вказуючи на нестандартний підхід до підрахунку віку. Як повідомляє Science, дослідники Прадідуся планують найближчим часом оприлюднити результати в науковому журналі, а поки представили їх на кількох конференціях.

Фіцроя Гран-Абуело, або Прадідусь. Gabriel Popkin / Science

Фіцроя Гран-Абуело, або Прадідусь. Gabriel Popkin / Science

Дерева відомі своїм довгожительством. Вони часто живуть сотні років навіть у приватних садах, але є й такі, що з легкістю перевершують межу в тисячі років. Одним із неклональних довгожителів, що відбилося і в його назві, є сосна довговічна (Pinus longaeva). До цього виду належить сучасний рекордсмен дерево Мафусаїл, вік якого оцінюють приблизно у 4 842 роки. Вважають, що сосна Прометей прожила ще довше за нього, однак її спиляли в 1964 році. Фіцроя (Fitzroya cupressoides), що населяє невелику частину Анд в межах Чилі та Аргентини, вважається наступною за довгожительством. Але чилійський еколог Джонатан Барічівіч (Jonathan Barichivich) припускає, що представник фіцрой має бути на першому місці.

Науковець зайнявся вивченням фіцрої в чилійському національному парку Алерсе Костеро на ім'я Гран-Абуело, або Алерсе-Міленаріо. Його назва перекладається як «прадідусь» та «тисячолітня фіцроя», відповідно. Барічівіч зазначає, що фіцрою з діаметром стовбура чотири метри, виявив приблизно у 1972 році його дід-лісник. Два роки тому Джонатан разом із колегами взявся за вивчення віку близького йому з дитинства дерева.

Вчені використали свердло Преслера, за допомогою якого мінімально травматично можна взяти керн із товщі дерева для підрахунку його річних кілець. Вони нарахували 2 400 річних кілець, утім, свердло не досягло центру дерева, отже, це не повний його вік. Щоб уточнити, скільки вже живе Прадідусь, науковці застосували комбінований підхід. Вони проаналізували повні керни із інших фіцрой, взявши до уваги, як фактори довкілля впливають на формування річних кілець. Інформацію використали для побудови моделі, яка передбачила б вік Прадідуся на основі даних, що наявні про нього. І модель вказала, що старожилу приблизно 5 484 роки, із 80-відсотковою ймовірністю, що дереву принаймні 5 000 років. Це робить його найстарішою із нині живих неклональних рослин.

Та варто зазначити, що не всі дендрохронологи поставилися до віку Прадідуся серйозно. Головно, скептицизм стосується методу його визначення — традиційно, найточнішим способом встановити вік дерева є підрахунок усіх його річних кілець, яких Джонатан з командою добути не змогли.

Хай там як із віком Прадідуся, він однозначно є дуже старим деревом, який міг би прожити ще не одне століття, якби йому не заважала людська діяльність. Барічівіч наголошує, що фіцрої потрібен більший захист: відвідувачі парку надто близько підходить до рослини, ущільнюючи ґрунт навколо неї та пошкоджуючи корені, не кажучи про зміну клімату, яка ускладнює поглинання води та спричиняє додатковий стрес.

неклональних
Неклональними називають дерева, що зростають окремо і є результатом статевого розмноження, як на це вказує назва, вони не є клонами інших рослин. Наприклад, не проросли з єдиної кореневої системи, як Пандо - ліс із чоловічої особини тополі, який по суті є єдиним організмом зі спільною кореневою системою, чия вага перевищує 6 мільйонів тонн. Хоча вік Пандо оцінюють в приблизно 14 000 років, окремі його дерева на поверхні живуть лише 100-130 років.