Двоє людей зі смертю мозку отримали генетично модифіковані свинячі серця

Двоє людей із діагностованою смертю мозку отримали серця спеціально вирощених для трансплантації свиней, повідомляється на сайті медичного центру Нью-Йоркського університету (можуть спостерігатися проблеми з доступом до сайту з України). Це усього другий випадок в історії, коли свиняче серце трансплантували людині.

Серце генетично модифікованої свині перед трансплантацією людині. JOE CARROTTA / NYU LANGONE HEALTH

Серце генетично модифікованої свині перед трансплантацією людині. JOE CARROTTA / NYU LANGONE HEALTH

16 червня та 6 липня лікарі Нью-Йоркського університету пересадили серця свиней із десятьма генетичними модифікаціями (для кращої сумісності органів) двом людям, у яких незадовго до того діагностували смерть мозку, але продовжили підтримувати функціональність решти організму апаратами життєзабезпечення. Щонайменше протягом 72 годин після стандартної операції трансплантації органи функціонували справно, без ознак негайного відторгнення та інфікування свинячими патогенами, на що вказали щоденні аналізи, зокрема біопсій. Ця процедура пересадки покликана краще зрозуміти обмеження, що можуть стати на заваді при трансплантації свинячих органів пацієнтам, які не можуть отримати життєво необхідний їм орган від людини.

Нагадаємо, наприкінці минулого року серце генетично модифікованої свині вперше трансплантували пацієнтові, 57-річному американцеві, якому не могли пересадити людський орган. Хоча лікарі не відмічали ознак відторгнення, через два місяці після операції чоловік помер. Наступна експертиза показала, що серце було інфіковане свинячим вірусом, але наразі незрозуміло, чи саме це стало причиною фатального погіршення здоров'я пацієнта.