Трансплантоване чоловіку серце свині виявилося інфікованим свинячим вірусом

Свиняче серце, яке на початку року трансплантували американцеві Девіду Беннету, виявилося інфікованим свинячим вірусом. Це могло стати причиною передчасної смерті пацієнта через два місяці після операції, повідомляє MIT Technology Review з посиланням на доповідь лікарів Беннета на вебінарі по ксенотрансплантації.

University of Maryland School of Medicine

University of Maryland School of Medicine

У січні цього року лікарі здійснили першу в світі трансплантацію серця генетично модифікованої свині людині. Пацієнтом став 57-річний американець Девід Беннет, у якого діагностували важку серцеву недостатність, але який не відповідав вимогам для трансплантації йому людського органа. Операція пройшла успішно, у пацієнта не спостерігали ознак відторгнення тваринного серця, але через два місяці він помер.

Свиня, серце якої пересадили людині, була спеціально вирощена для ксенотрансплантації компанією Revivicor. В її геном було внесено шість модифікацій, які робили її органи сприйнятливішими для людського організму. Окрім цього, свиню тримали у максимально контрольованих умовах та регулярно перевіряли на інфікування вірусами, що можуть завадити приживленню її органів. Компанія повідомила, що у цьому плані серце безпечне, однак зараз з'ясувалося, що воно було інфіковане свинячим цитомегаловірусом. Досліди на павіанах раніше показували, що наявність збудника в трансплантованому серці сильно скорочує виживаність тварин, яким його пересадили.

Поки що триває експертиза і не можна стверджувати, що саме і лише свинячий цитомегаловірус став причиною смерті Девіда Беннета. Якщо це так, то ретельніший контроль донорських тварин на предмет інфекцій наступного разу може забезпечити функціонування органу в тілі людини протягом років. Але також можливо, що свій внесок у погіршення стану зробило внутрішньовенне введення антитіл з людської крові, якими лікарі намагалися допомогти пацієнту боротися з інфекцією з мінімальним ризиком відторгнення органу. Як згодом з'ясувалося, деякі з тих антитіл були націлені на свинячі структури, що могло спричинити пошкодження серця. Визначення точної причини смерті чоловіка допоможе зрозуміти, як зробити процедуру ксенотрансплантації якомога безпечнішою для людини.