Довгі розмови мобільним телефоном не збільшили ризик раку мозку

Науковці дійшли висновку, що часті й тривалі розмови мобільним телефоном не пов'язані з вищим ризиком розвитку раку мозку, як це поширено вважати. Вони проаналізували дані щодо більш ніж 250 тисяч людей та їхніх звичок спілкування протягом майже 20 років, щоб розібратися у наявності закономірності. Результати матимуть важливе значення у сфері оцінювання ризиків для здоров'я від технологій. Дослідження опубліковане у журналі Environment International.

GIPHY

GIPHY

Як провели дослідження?

Дослідження з назвою COSMOS почалося ще 2007 року як відповідь на запит Всесвітньої організації охорони здоров'я встановити, чи може електромагнітне випромінювання мобільних телефонів на радіочастоті спричиняти рак та інші хвороби. У рамках нього вчені залучили чверть мільйона учасників з Данії, Фінляндії, Нідерландів, Швеції та Великої Британії. На відміну від інших вивчень, де щодо тривалості розмов телефоном у минулому опитували учасників вже з раком мозку та без нього, у цій роботі вчені опитували учасників, а тоді спостерігали за ними протягом більш ніж 10 років.

Як свідчать результати, 10 відсотків учасників, які найбільше часу проводили за телефонними розмовами, не частіше за інших отримували діагноз раку мозку. Так само, вищих шансів не виявили у людей, що почали користуватися телефоном більш ніж 15 років тому, у порівнянні з тими, хто менше часу має телефон. Водночас автори продовжать спостерігати за учасниками, щоб отримати ще надійніші дані щодо можливих довгострокових ризиків від мобільних телефонів.

  • Рак мозку може бути вкрай агресивним, особливо у дітей, однак відомо про дедалі більше випадків, коли пацієнти успішно його побороли. Зокрема, хлопчик з Бельгії вилікувався від раку мозку, що вбиває більшість дітей протягом року.