Дослідження запорів скорпіонів і лось для краш-тестів. Вручено Ігнобелівську премію 2022

Оголошено цьогорічних лауреатів Ігнобелівської премії — за відкриття, які «змушують вас засміятися, а потім — задуматися». І цього року пропонують задуматися над запором у скорпіонів і як він впливає він на їхні успіхи в особистому життя, над фізикою плавання каченят та створенням манекена лося для краш-тестів автомобілів. А також про «мультидисциплінарний підхід до вивчення сцен ритуальних клізм на кераміці давніх мая» і користь морозива при лікуванні раку — ми коротко розповіли, за що нагородили науковців. Трансляцію вручення можна подивитися тут.

Прикладна кардіологія

У такій номінації нагороду вручили дослідникам, які з'ясували, що коли люди, які зустрілися вперше, відчувають один до одного романтичний потяг, їхнє серцебиття синхронізується. Причому ані сміх, ані погляд чи міміка не були так сильно пов'язані з романтичним потягом, як електродермальна активність (провідність шкіри) та пульс, що є несвідомими показниками, та свідчать про зацікавленість людей один в одному, синхронізуючись.

GIPHY

GIPHY

Літературний приз

Ним нагородили вчених, які знайшли, що робить юридичні документи такими складними для розуміння. Дослідивши близько 10 мільйонів слів, які використовуються у юридичних документах, вони дійшли висновку, що правничий жаргон, пасивні конструкції та часте використання великих літер робить тексти недоступними для більшості читачів, які не є фахівцями у юридичній сфері. При цьому дослідники зазначають, що труднощі у прочитанні документів пов'язані не стільки із відсутністю спеціалізованих знань, скільки із дійсно поганим написанням.

GIPHY

GIPHY

Біологія

Нарешті дійшли до нагороди за запор у скорпіонів. Річ у тім, що скорпіони виду Ananteris вміють відкидати свій «хвіст» із небезпечним отруйним гачком на кінці у разі небезпеки. Однак насправді цей «хвіст» є частиною черевця тварини, а тому заразом скорпіон втрачає і частину свого травного тракту включно з анальним отвором. Це призводить до запорів доти, доки тварина не відростить собі частину.

І біологи взялися уточнити, чи впливає втрата частини, що займає майже 25 відсотків маси тіла скорпіона, та наслідки цієї втрати на швидкість їхнього бігу, адже це може вплинути на ефективність пошуку партнера. З'ясувалося, що тварини не втрачають у швидкості навіть якщо їх перегодовувати (хоча страждають від важчих запорів), а оскільки смерть від такого недугу не є швидкою, то у скорпіонів є вдосталь часу, щоб знайти собі пару та розмножитися. За цю роботу з «вивчення впливу запорів на перспективи спарювання скорпіонів» вчених і нагородили.

Solimary GARCÍA-HERNÁNDEZ et al. / Integrative Zoology, 2022

Solimary GARCÍA-HERNÁNDEZ et al. / Integrative Zoology, 2022

Інженерний приз

Японських інженерів нагородили за «спробу відкрити для людей найефективніший спосіб використання пальців при повороті ручки дверей». Вони вивчали, як молоді чоловіки і жінки вправляються з циліндричними ручками різного діаметру та зрештою отримали динаміку взаємодії як кількість залучених пальців змінюється з діаметром. Це допоможе у дизайні дверних ручок.

GIPHY

GIPHY

Медицина

У цій номінації приз отримали польські вчені, які продемонстрували, що морозиво здатне полегшити негативні наслідки хімієтерапії при лікуванні раку. Вони показали, що цей десерт є ефективним у кріотерапії орального мукозиту — запалення слизової оболонки рота —, що супроводжує лікування хворих на рак.

Пацієнти обрали собі морозиво з лікарняного кафетерію (дозволили обрати як фруктовий лід, так і вершкове), а автори дослідження постежили за їхнім станом. Так у пацієнтів, що отримували таку кріотерапію оральний мукозит розвинувся тільки у 28,8 відсотка порівняно із 59 відсотками тих, хто морозива не їв.

Нагорода за історію мистецтва

Офіційне формулювання, з яким нагороду присудили Пітеру де Смету (Peter A.G.M.de Smet) та Ніколасу Гельмуту (Nicholas M.Hellmuth), звучить так: «за мультидисциплінарний підхід до вивчення сцен ритуальних клізм на кераміці давніх мая». Але за цим приховується не просто дослідження посуду мая, а і випробування на собі деяких зображених на них дійств. Так, один з авторів роботи, де Смет, поставив собі заради науки клізму.

Спираючись на картинки та інтерпретуючи їх як ефекти певного лікування клізмами у мая, вчені склали список з можливих речовин, які мая могли вживати. Звісно, не все зі списку вчений випробував на собі (наприклад, жаб'ячу отруту), але так вони не лише представили глибинне дослідження цієї частини побуту давнього народу, а і довели, що алкоголь непогано сприймається організмом і через клізму.

Зразок знайдених на кераміці мая сюжетів із клізмами. Nicholas Hellmuth

Зразок знайдених на кераміці мая сюжетів із клізмами. Nicholas Hellmuth

Фізика

У цій номінації Ігнобелівську премію отримала команда фізиків, яка досліджувала гідродинаміку групового плавання качок, а саме — чому каченята надають перевагу плаванню ланцюжком за матір'ю-лідером. Нагороду вручили біологу Френку Фішу (Frank Fish) за вивчення такого способу плавання, а також команді вчених, що пояснила ефективність такого руху явищем інтерференції хвиль. Спостерігаючи за пташками, вчені побудували математичну модель їхнього руху та розрахували хвилевий спротив, який відчуває кожен з учасників ланцюжка.

І так з'ясувалося, що плавання позаду матері забезпечує гасіння хвиль за рахунок інтерференції. Це підштовхує каченят вперед, а вже на третьому каченяті у ланцюжку хвилевий спротив сягає нуля і вся качина система набуває динамічної рівноваги. На своїй промові щодо нагороди один з авторів роботи, Ці Мінь Юан (Zhi-Ming Yuan) постав із качечкою на голові.

Проста двовимірна модель взаємодії каченяти казарки канадської з водою під час плавання. Зелені криві позначають поверхню води, а сині — тиск при зануренні тіла птаха у воду. Zhi-Ming Yuan et al. / Journal of Fluid Mechanics, 2021

Проста двовимірна модель взаємодії каченяти казарки канадської з водою під час плавання. Зелені криві позначають поверхню води, а сині — тиск при зануренні тіла птаха у воду. Zhi-Ming Yuan et al. / Journal of Fluid Mechanics, 2021

Премія миру

Ігнобелівську премію миру вручили за розробку алгоритму, який допомагає пліткарям вирішувати, коли казати правду, а коли — брехати. Досліджуючи передавання інформації плітками, вчені побудували модель, яка показала, що пліткарю слід орієнтуватися на вигоду, яку принесе брехня. У більшості випадків взаємовигідною є правдива плітка, у той час як хибні свідчення є руйнівними для кооперації.

GIPHY

GIPHY

Економіка

У цій галузі премію вручили за математичне пояснення того, чому успіху частіше досягають не найталановитіші, а найвдаліші. Ви готові визнати, що на успіх впливає не лише талант чи навички, а і доля вдачі? Схоже, доведеться. Ігнобелівську премію присудили за дослідження розподілу багатства серед населення, що є непрямим доказом успіху, яке показало, що вершинами успіху талановиті часто поступаються посереднім людям. І причиною цьому вчені називають просту випадковість і вдачу.

Приз за технічну безпеку

У розробці техніки існують різні сценарії випробування на безпеку: наприклад, літаки перевіряють на стійкість до зіткнення із птахами, а машини на зіткнення з іншими. Втім, мешканцям Скандинавії слід тестувати машини і на зіткнення з лосями. Тому за участі ветеринарів, відвідувань зоопарку та дослідження мертвої тварини, інженери представили манекен справжнього лося із м'якими та жорсткими частинами, що імітують тіло. Тепер його можна використовувати для краш-тестів машин, тим паче, що експерименти зі справжніми авто виявилися дуже схожими на справжні аварії за участі лосів.

Magnus Gens

Magnus Gens


Читайте також