Добровольців закликали пошукати зміни на кометі Чурюмова — Герасименко

Європейське космічне агентство спільно з проєктом громадянської науки Zooniverse закликали добровольців до аналізу фотографій комети Чурюмова — Герасименко. Комета вже пройшла свою найближчу до Сонця точку, а «Розетта», яка її досліджувала найближче, зібрала для вчених портфоліо з більш як сотні тисяч зображень. Їх попарно — до та після перигелію — і пропонують порівнювати добровольцям з метою зрозуміти, як змінюються такі тіла, проходячи повз наше світило. Про старт проєкту ESA повідомляє на своєму сайті, а взяти участь можна за посиланням.

На фото частина поверхні комети у 2014 (зліва) та 2016. «Знайди відмінності»! ESA / Zooniverse

На фото частина поверхні комети у 2014 (зліва) та 2016. «Знайди відмінності»! ESA / Zooniverse

Комета 67P або Чурюмова — Герасименко — це короткоперіодична комета, з періодом обертання 6,6 року, відкрита українським вченими у 1969 році. Понад два роки космічний апарат «Розетта» провів на її поверхні комети. Це перше в історії приземлення на комету, а тому «Розетта» принесла безпрецедентний набір даних про тіло, яке з'явилося разом із Сонячною системою. Вона зібрала про комету 220 гігабайтів даних та отримала понад сто тисяч знімків.

Переміщення 30-метрового валуна на відстань близько 140 метрів. El-Maarry et al., 2017

Переміщення 30-метрового валуна на відстань близько 140 метрів. El-Maarry et al., 2017

На пів шляху досліджень апарата комета встигла наблизитися до Сонця на 186 мільйонів кілометрів — пройшла свій перигелій. А це означає, що Сонце безумовно на неї вплинуло, наприклад, нагріло кригу, що оточує її ядро. А оскільки комета несе на собі сліди того, що відбувалося в околицях нашої системи 4,5 мільярда років тому, дослідження змін, що її спіткають, допоможе уточнити умови формування небесних тіл близ Сонця, у тому числі і нашої планети.

ESA / Zooniverse

ESA / Zooniverse

«Розетта» стала свідком багатьох змін ландшафту на кометі, які вчені мають уточнити. А тому і закликають космічних ентузіастів допомогти ідентифікувати всі зміни на поверхні комети, порівнюючи її фото до та після перигелію. У рамках спільного проєкту з Zooniverse Європейське космічне агентство пропонує порівнювати пари зображень з приблизно однакових регіонів поверхні Чурюмова — Герасименко. Так фахівці планують скласти мапу її змін і активних областей, а за ними розробити моделі, які допоможуть уточнити кометну фізику. У «Знайди відмінності» може взяти участь кожен бажаючий: як повідомляє ESA, «якщо у вас є вільний вечір або п'ять хвилин в очікуванні автобуса».


Фото в анонсі: ESA / ATG medialab; Comet image: ESA / Rosetta/Navcam