Нелюбов до гіркого пов’язали з більшим ризиком біполярного розладу та хвороб нирок
Підвищену чутливість і нелюбов до гіркого смаку продуктів науковці пов’язали з вищим ризиком появи біполярного розладу та підвищення рівня креатиніну в крові, що вказує на порушення роботи нирок. Хоча чутливість до гіркого вважають рисою, яка допомагала нашим предкам мисливцям-збирачам не вживати отруйні продукти, зараз така чутливість може мати негативні наслідки для здоров’я. Дослідження опублікували в European Journal of Nutrition.

Нелюбов до гірких сполук із броколі пов'язали з більшим ризиком біполярного розладу та хвороб нирок. Unsplash
Як чутливість до гіркого може впливати на ризик хвороб?
Науковці досліджували ген TAS2R38, три невеликих мутації в якому визначають чутливість людей до гірких сполук фенілтіокарбаміду і пропілтіоурацилу, які містяться, наприклад, у броколі. Через ці мутації близько 30 відсотків людей зовсім не відчувають смаку цих сполук, а ще 70 — відчувають його як надмірно гіркий. Порівнюючи поширеність таких мутацій і різних захворювань у 450 тисяч людей, науковці встановили, що чутливі до гіркого люди мають на 10 відсотків вищий ризик біполярного розладу, ніж нечутливі.
У цих людей також виявили більшу схильність мати проблеми з нирками, на які вказували рівні креатиніну, білків і глюкози в крові. Це може бути пов’язано з тим, що люди з генами більшої чутливості до гіркого споживали більше солоної їжі, адже вона їм подобалася. А більше споживання солі пов’язують із проблемами не лише з нирками, але й з серцем. Водночас кишківник таких людей виявився здоровішим — у його мікробіоті знайшли більшу кількість корисних бактерій. І хоча науковці поки не розуміють, чому чутливі до гіркого мають більшу схильність до біполярного розладу, вплив кишкової мікробіоти вже раніше пов’язували з іншими психічними розладами. Визначити ж причини такого зв’язку та допомогти знизити ризик хвороб допоможуть подальші дослідження.
Як тварини відчувають гіркоту
🫁 Рецептори гіркого смаку виявилися поширеними навіть у клітинах внутрішньої поверхні легень. За допомогою гірких речовин пропонують навіть лікувати деякі хвороби.
🤢 Клітини шкіри виявилися здатними не лише розпізнавати, але й виводити гіркі сполуки назовні. Це пов’язують з їхньою функцією в розпізнаванні отрут, які здебільшого теж гіркі.
🐼 А на чутливість панд до гіркого виявився здатним впливати бамбук, яким вони харчуються. Через такий вплив бамбука на активність їхніх генів панди перейшли на здебільшого рослинний раціон.