Бамбукова РНК змінила роботу генів у панд
Молекули мікро-РНК рослинного походження, які потрапляють в кровообіг панд внаслідок харчування бамбуком, виявились здатні регулювати активність генів у цих тварин. Аналіз крові панд дозволив китайським науковцям ідентифікувати 57 різних мікро-РНК, які мають вплив на нюх, смак та метаболічні шляхи в організмі панд, що визначає їхню харчову поведінку. Ймовірно, цей механізм дозволив пандам, попри належність до ряду хижих тварин, облишити м’ясну дієту та натомість краще пристосуватися до рослинного харчування. Результати опублікували в журналі Frontiers in Veterinary Science.
Як мікро-РНК з бамбука допомогли пандам стати вегетаріанцями?
У дослідженні вчені аналізували зразки крові семи великих панд (Ailuropoda melanoleuca) різного віку й статі. Виділені з них молекули мікро-РНК зіставили з мікро-РНК, що були наявні в зразках бамбука, яким вони харчувалися. Відтак ідентифіковані таким чином бамбукові мікро-РНК вчені проаналізували за допомогою біоінформатичних інструментів, щоб визначити, які гени в тілі панд вони регулюють.
Одним із генів, що підпав під дію бамбука, виявився залучений до смаку TAS2R3, через що панди стали більш чутливими до гіркоти. Ймовірно, завдяки йому панди набули здатності виявляти токсини в бамбуку та харчуватися безпечніше. Мікро-РНК рослини також вплинули на гени, які забезпечують передачу сигналів у нюховій системі панд, дозволивши тваринам обирати найсвіжіший бамбук. А виявлений вплив мікро-РНК на метаболічні шляхи, ймовірно, дав пандам змогу ефективніше виробляти енергію, завдяки чому вони досягають досить міцної статури, попри те, що бамбук є бідним на поживні речовини.
- Детальніше про мікро-РНК, за відкриття яких присудили Нобелівську премію з фізіології чи медицини у 2024 році, можна почитати у нашому матеріалі.