Частота харчових алергій в американських дітей знизилася після раннього введення арахісу в раціон
Частота діагностування алергії на арахіс в американських дітей знизилася майже вдвічі — з 0,79 відсотка до 0,45 відсотка — після того, як експерти рекомендували раннє введення арахісу в раціон немовлят. Загалом приблизно одній із 200 дітей вдалося уникнути харчової алергії завдяки додаванню арахісу до прикорму. Раніше педіатри навпаки радили не давати арахіс до трьох років, боячись спровокувати алергію, але 10-річні спостереження за понад 120 тисячами дітей показали безпечність й ефективність використання арахісу для запобігання алергіям. Дослідження опубліковане в журналі Pediatrics.
Частота харчових алергій в американських дітей знизилася після раннього введення арахісу в раціон. GIPHY
Чому у деяких дітей розвивається харчова алергія?
Харчові алергії уражають близько чотирьох відсотків дітей і проявляються як аномальна реакція імунної системи на певні продукти — найчастіше молоко, яйця, пшеницю, арахіс або горіхи. Симптоми можуть виникати майже миттєво, включаючи кропив’янку, набряки, утруднене дихання та блювання. Довгий час вважалося, що уникання алергенів у дитинстві допомагає запобігти чутливості до цих продуктів. Однак сучасні дослідження показали протилежне — ранній контакт із харчовими білками може, навпаки, навчити імунну систему толерантності.
Дослідження 2015 року показало, що регулярне введення арахісу в раціон немовлят віком 4-11 місяців із високим ризиком алергії знижує ймовірність розвитку алергії на 81 відсоток. Подальші спостереження засвідчили тривалу дію цього ефекту навіть після раннього дитинства. Тому провідні педіатричні та імунологічні асоціації переглянули свої рекомендації й тепер радять вводити арахіс, яйця та інші продукти вже у 4-6 місяців життя, навіть дітям без підвищеного ризику. Проте досі було невідомо, чи такі рекомендації зменшили частоту алергії серед дітей в реальних умовах, а не лише в межах вибірки конкретного дослідження. Тому медики Дитячої лікарні Філадельфії вирішили вивчити це, використовуючи дані спостережень за понад 120 тисячами дітей.
Як перевіряли ефективність раннього введення алергенів?
Щоб з’ясувати, чи справді нові рекомендації вплинули на зниження рівня харчової алергії, дослідники проаналізували дані електронних медичних записів за 10 років. Вони порівняли частоту діагнозів харчової алергії у дітей у три часові періоди: до оприлюднення рекомендацій про раннє введення алергенів, після їхньої появи та після їхнього оновлення у 2021 році.
Виявилося, що поширеність харчової алергії суттєво знизилася. Зокрема, частота алергії на арахіс зменшилася з 0,79 відсотка до 0,45 відсотка серед досліджуваної популяції, а загальна поширеність харчової алергії — з 1,46 відсотка до 0,93. Після запровадження рекомендацій арахіс уже не був найпоширенішим алергеном — його випередили яйця. За оцінками авторів, приблизно одна з двохсот дітей уникнула розвитку харчової алергії завдяки ранньому контакту з потенційними алергенами.
Що означають ці результати для боротьби з харчовою алергією?
Хоча стратегія раннього введення алергенних продуктів не усуває повністю алергію на арахіс та інші алергічні реакції, зафіксоване зниження рівня діагностики свідчить про значний успіх цього підходу. Отримані дані підкреслюють важливість проведення інформаційних кампаній і впровадження практик раннього знайомства немовлят із потенційними алергенами у ширшому масштабі. Це відкриття має безпосереднє значення як для лікарів, так і для батьків, адже дозволяє зменшити ризики розвитку важких харчових алергій у дітей.
Майбутні дослідження можуть зосередитися на визначенні оптимальних схем і доз введення алергенів — коли, як часто та в якій кількості давати продукти, щоб досягти найефективнішого захисту. Це допоможе створити точніші рекомендації для профілактики харчових алергій у ранньому дитинстві.
Як запобігають алергії на арахіс й інші продукти
🥜 Нещодавнє дослідження показало, що наявність антитіл до арахісу не завжди призводить до появи алергії на нього.
🐈 У дітей, що живуть в одному домі з котом або собакою, виявили нижчий ризик появи харчових алергій, тоді як у власників хом'ячків — вищий.
💊 Зменшити прояви харчової алергії змогли антитіла, націлені на лікування астми. Вони націлені на імуноглобулін Е, що опосередковує алергічні реакції.