Препарат з антитіл омалізумаб, що початково застосовувався як ліки проти астми, успішно знизив чутливість людей до продуктів, на які вони мають алергію, зокрема арахіс та яйця. На основі цього Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) дало дозвіл на використання засобу для лікування харчових алергій. Про рішення розповідає Nature, а стаття з результатами випробування вийшла у The New England Journal of Medicine.
Як захищає препарат проти алергії?
Омалізумаб представлений у вигляді антитіл, які створені атакувати імуноглобулін Е — природні антитіла, що виробляються в організмі у відповідь, зокрема, на алергени, спричиняючи запалення. Він може захищати людину від серйозних алергічних реакцій, але за умови регулярної ін'єкції раз на 2-4 тижні.
Випробування препарату провели на людях, що мають важку алергію на арахіс та принаймні два інші продукти. Результати показали, що 67 відсотків пацієнтів, більшість із яких діти, після лікування змогли безпечно з'їсти два-три боби, тоді як у групі плацебо таких було лише 7 відсотків. Це означає, що при випадковому поїданні продукту із алергеном у цих людей нижчі шанси стикнутися із загрозливими для життя реакціями. Вчені зазначають, що подібним чином омалізумаб діє і проти інших харчових алергій, зокрема на горіхи, молоко та яйця. Але лікарі ще мають визначити, які саме пацієнти отримають найбільше користі від засобу та з найменшими ризиками побічних дій.
- Іншим способом протидіяти алергії на арахіс є пластирі, що вводять в організм крихітні дози алергену та тренують імунну систему толерувати його. Він не підходить для тих, хто має дуже важку форму алергії, але у більшості малих дітей допомагає знизити чутливість.