Поширена мутація змусила лабрадорів більше їсти та спалювати менше калорій

Біологи дійшли висновку, що за схильністю лабрадорів до набору зайвої ваги стоїть сповільнений метаболізм та підвищений апетит через мутацію в єдиному гені. Собаки з цією мутацією спалюють менше калорій у стані спокою та більш мотивовані шукати й споживати їжу, свідчать досліди. Ці результати допоможуть не лише розробити ефективні підходи для підтримання нормальної собачої ваги, а й краще зрозуміти механізми набору ваги у людей. Дослідження опубліковане у журналі Science Advances.

Товстий лабрадор. Getty

Товстий лабрадор. Getty


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як шукали причини ожиріння лабрадорів?

Попередні дослідження вказували, що у собак із мутацією у гені POMC вищий ризик набути ожиріння, ніж в інших. І він наявний приблизно у чверті лабрадорів ретриверів та у двох третин прямошерстих ретриверів. А зараз вчені прагнули з'ясувати, що стоїть за цією схильністю, та провели дослідження за участі 36 лабрадорів на однаковій дієті. Собакам дали сніданок, а через три години помістили у кімнату, де за прозорим ящиком з перфорованою кришкою розмістили сосиску.

Стежачи за поведінкою собак, вчені виявили, що лабрадори з мутацією в POMC проводили суттєво менше часу за дослідженням кімнати чи відпочинком і набагато більше часу цікавилися недоступною сосискою. Наступні досліди вказали, що це не через менше відчуття насиченості у собак з мутацією, оскільки розміри з'їдених порцій у них не були більшими, а через більшу зосередженість на їжі. Також з'ясувалося, що при наявності двох копій мутованого гена собаки спалюють на 25 відсотків менше калорій у стані спокою, тому їхні потреби в енергії менші, ніж в інших, що сприятиме набору ваги за однакових порцій їжі. Оскільки у пацієнтів із важким ожирінням теж виявляли мутацію в POMC, досліди на собаках можуть допомогти й у розумінні механізмів ожиріння у людей.

Більше собачої науки

👃 Собаки відчувають людський стрес на нюх, навіть тривогу від розв'язання математичних задач

🤓 Також вони розрізняють, коли ми зробили щось навмисно та випадково

😑 І ревнують, якщо лише подумають про те, як господар грається з іншим собакою