Бджоли не впізнали запах квітів через забруднення повітря озоном
Забруднення повітря озоном зруйнувало шлейф запаху від квітів, за яким бджоли орієнтуються у пошуку рослин. Як з'ясували у дослідах з комахами британські вчені, через озон лише десята частина бджіл здатна відчути аромат на відстані 12 метрів, тоді як у чистому повітрі — 38 відсотків. Таким чином, вважають науковці, озонове забруднення може впливати на врожаї та рослинне різномаїття. Про це пише видання Nautilus, а стаття дослідників опублікована у журналі Environmental Pollution.
Як озон забруднює повітря?
Окрім озону у стратосфері, який захищає Землю від ультрафіолетового випромінювання Сонця, розрізняють ще так званий приземний озон (ground-level ozone), який порушує фотосинтез рослин та провокує респіраторні захворювання у людей. Він утворюється через фотохімічну реакцію між викидами оксидів азоту, наприклад, від автомобілів, та леткими органічними сполуками. Тепер науковці з Британського центру екології та гідрології вирішили дослідити, чи може забруднення озоном впливати на запилення рослин.
Як озон змінив запах квітів?
Вчені відтворили аромат рослин, яким наповнили 30-метрову аеродинамічну трубу, аби простежити, як шлейф зміниться за різних концентрацій озону. З'ясувалося, озон здатен окиснювати органічні сполуки, які складають квіткові аромати. Це робить шлейф аромату уривчатим і вузьким, особливо на його краях, де змішування найефективніше.
Відтак дослідники відтворили змінені озоном концентрації квіткових запахів та випробували їх на бджолах, навчених реагувати на суміш. Як з'ясувалося, якщо з відстані 6 метрів від джерела незмінений запах може відчути 52 відсотки бджіл, то після впливу озону — всього 32 відсотків. Результат науковців підтверджує раніші спостереження, які вказували на зменшення кількості запилювачів у регіонах, що страждають від озонового забруднення.
- На бджіл також впливають і зміни клімату. Науковці виявили, що за останні тридцять років вага та розміри тіла диких видів бджіл в Іспанії помітно зменшилися, що також може вплинути на ефективність запилення.