Астрономи зафіксували дві екзопланети біля червоного карлика

NASA, N.C. Space Grant / pinterest

NASA, N.C. Space Grant / pinterest

Вчені зафіксували надземлю та субнептун біля яскравої зірки TOI-1266, що знаходиться на відстані приблизно 120 світлових років від Землі та відноситься до класу червоних карликів. Астрономи змогли встановити маси, радіуси, орбітальні періоди і температури екзопланет, про що вони пишуть у журналі Astronomy & Astrophysics.

У чому особливість систем з кількома екзопланетами?

Найпоширенішим методом пошуку екзопланет є транзитний метод, що полягає у відстеженні періодичних спадів яскравості зірки, які спричинені проходженням екзопланети перед диском свого світила. Серед понад 3000 транзитних екзопланет

вчені виділяють 499 систем, які містять більше однієї екзопланети. Зокрема, завдяки космічному телескопу TESS астрономи змогли відкрити транзитні системи з кількома малими екзопланетами (тобто розміром із субнептун або менше), які обертаються навколо яскравих червоних карликів неподалік від Сонця. Яскравість цих світил дозволяє детально охарактеризувати екзопланети біля них. Крім того, при фіксації числених транзитних сигналів від однієї зірки, існує менша імовірність помилки. У деяких випадках, зокрема, коли планети мають майже резонансні орбіти, вчені отримують змогу вимірювати не тільки їхній розмір, але і їхню масу. Знання цих двох параметрів дозволяє вирахувати густину екзопланети та зробити висновки про її структуру.

Яку систему зафіксували вчені?

За допомогою космічних та наземних телескопів астрономи визначили параметри системи TOI-1266, яка знаходиться на відстані 120 світлових років від Землі. Зірка системи відноситься до класу червоних карликів, навколо неї обертаються надземля та субнептун. Їхні орбіти знаходяться у резонансі 2:1, що значно полегшує вимірювання точних планетних мас. Дослідники встановили, що внутрішня, більша планета має радіус приблизно 2,37 радіусів Землі та орбітальний період 10,9 днів. Радіус зовнішньої, меншої планети становить 1,56 радіусів Землі, вона здійснює один оберт навколо зірки за 18,8 днів. Маси планет складають 13,5 та 2 маси Землі відповідно. Астрономи роблять висновок, що надземля може бути припливно заблокована, тобто завжди повернута до своєї зірки однією стороною.

Майбутні спостереження за допомогою телескопу імені Джеймса Вебба дадуть змогу дізнатися склад атмосфери цих планет.

  • Більш детально про пошук екзопланет, їхні типи та умови на них читайте у нашому матеріалі.