Астероїд Бенну може містити порожнечу в ядрі

Дослiдники виміряли гравітаційне поле астероїда Бенну за допомогою двох різних методик та порівняли отримане значення із моделлю на основі форми об’єкта. Виявилося, що Бенну має неоднорідний розподіл маси. Зокрема, його екваторіальна випуклість та ядро мають меншу густину, отже, астероїд може містити порожнечу всередині. Стаття про це доступна у журналі Science Advances.

Які знання про об’єкт може дати вимірювання його гравітації?

Розподіл маси планетарного тіла є фундаментальною характеристикою, яка визначає його поточний фізичний стан. Ця характеристика може дати уявлення про минуле об’єкта і слугує геофізичною основою для інших досліджень. Зовнішні вимірювання гравітаційних полів планетних тіл використовують, щоб визначити розподіл маси у їхніх внутрішніх шарах. Однак для астероїдів із радіусами, меншими за 10 кілометрів, історія вимірювань та інтерпретацій гравітаційних полів є більш обмеженою. Місія OSIRIS-REx на астероїді Бенну надає можливість для такого дослідження. Діаметр цього об’єкта складає приблизно 500 метрів. Попередні вимірювання за допомогою OSIRIS-REx показали, що це тіло є купою щебеню. Таким чином, дослідження гравітаційного поля Бенну відкриває можливість вивчати внутрішній склад таких об’єктів.

Про що дізналися вчені?

Астрономи використали два підходи для вимірювання гравітаційного поля Бенну: за допомогою відстеження та моделювання руху апарата на орбіті навколо астероїда і за допомогою аналізу частинок, які викидаються з поверхні Бенну. Результати порівняли із із моделлю гравітації на основі форми об’єкта. Виявилося, що Бенну має неоднорідний розподіл маси. Зокрема, деякі частини інтер’єру астероїда мають більшу густину, ніж інші. Найменш щільні області знаходяться навколо опуклості на екваторі Бенну та в його ядрі. Це може вказувати на порожнечу всередині тіла.

Інші дослідження показали, що Бенну обертається із прискоренням, і команда припускає, що це може переміщувати матеріал з ядра ближче до поверхні. Якщо це дійсно так, то Бенну може зруйнуватися вже через мільйон років.

Наступною ціллю OSIRIS-REx буде збирання зразків з поверхні Бенну, які апарат доставить на Землю в 2023 році для досліджень.

купою щебеню
В астрономії так називають немонолітне тіло, яке складається з уламків, що тримаються разом завдяки гравітації.