Аналіз крові вказав на розсіяний склероз за роки до його прояву

Дослідження свідчить, що за аналізом крові на аутоантитіла можна діагностувати розсіяний склероз ще за роки до того, як у людини проявляться перші симптоми хвороби. Це може посприяти ефективнішому лікуванню захворювання, про що повідомляють американські науковці у препринті на сайті medRxiv.

Testalize.me / Pexels

Testalize.me / Pexels

Як виявляє розсіяний склероз аналіз крові?

Розсіяний, або множинний, склероз характеризується хронічним запаленням нервової системи, за якого власна імунна система хворого руйнує мієлінову оболонку нервів. Це призводить до різноманітних неврологічних симптомів, зокрема паралічу та порушення дихання у важких випадках. При цьому успішність лікування значною мірою залежить від вчасного діагностування. Деякі інші автоімунні захворювання, як-от діабет 1 типу та ревматоїдний артрит, можна діагностувати ще до проявів хвороби завдяки визначенню у крові аутоантитіл — антитіл, націлених на власні структури організму. І тепер вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско знайшли такі антитіла й у пацієнтів із розсіяним склерозом.

Як шукали аутоантитіла для діагностування хвороби?

Науковці проаналізували базу даних про більш ніж 10 мільйонів військовослужбовців США. Ці люди регулярно проходили медогляд і здавали кров, яка зберігається у сховищі Міністерства оборони. Серед цих людей знайшлося 250 із розсіяним склерозом, які здали кров ще за 5 років до перших симптомів та через рік після них, тож їхню кров порівнювали із кров'ю 250 військових без розсіяного склерозу, але такого ж віку, статі, раси та часу здачі зразків. Так вони натрапили у крові 30 людей на аутоантитіла, які націлюються на 54 білки в організмі. 27 з цих людей були тими, що отримали діагноз розсіяний склероз, коли у їхній крові вже кілька років як були наявні ці антитіла. Вчені вважають, що хоч профіль антитіл, який передує симптомам, властивий не всім пацієнтам, він може допомогти принаймні частині діагностувати хворобу завчасно. Крім цього, результати допоможуть у вивченні розвитку множинного склерозу.

Раніше ми писали, що зразки крові військовослужбовців надали вагомі свідчення на користь ідеї, що розсіяний склероз спричиняється вірусом Епштейна — Барр.