Першу людину зі свинячою ниркою виписали з лікарні

Лікарі виписали з лікарні 62-річного чоловіка, який у середині березня став першою людиною з пересадженою від свині ниркою. Пацієнт успішно відновлюється, але на цьому етапі просить про збереження приватності. При виписці він подякував команді лікарів і медсестер за догляд та допомогу, і сказав, що цей день знаменує новий початок не лише для нього, а й для всіх пацієнтів, що очікують на трансплантацію нирки. Про це повідомляється на сайті Массачусетської загальної лікарні.

Рік Слейман з партнеркою (у центрі) та команда лікарів, які його лікували. Массачусетська загальна лікарня

Рік Слейман з партнеркою (у центрі) та команда лікарів, які його лікували. Массачусетська загальна лікарня


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що відбувалося з пацієнтом?

Пацієнт Рік Слейман (Rick Slayman) пройшов операцію з трансплантації нирки свині 16 березня. Чоловік погодився на експериментальну терапію з використанням органа генетично модифікованої тварини, вирощеної суміснішою з людиною, оскільки не мав часу очікувати на підбір донора поміж людей. 2018 року йому вже пересаджували донорську нирку, однак вона пропрацювала лише п'ять років, після чого відмовила. Відтоді нирки Ріку замінював діаліз, однак довго на ньому він не витримав би. Після трансплантації свинячої нирки пацієнтові призначили два новітні препарати, які мають уникнути відторгнення органа. Але за ним ретельно спостерігатимуть, щоб вчасно виявити можливі порушення.

  • Двом пацієнтам раніше пересадили серця від свиней. Хоч операції пройшли успішно, але органи відмовили в перші місяці після трансплантації.
  • Також лікарі прагнуть у майбутньому трансплантувати людям свинячу печінку. Перше випробування провели, під'єднавши орган тварини до тіла людини зі смертю мозку.