Спочатку Етна, а потім Місяць. Як місяцеходи випробовували на вулкані

Європейська космічна агенція показала, як випробовує створені для роботи на Місяці апарати. Дворукий робот-всюдихід, ровер та інші майбутні «місячні роботуристи» покаталися схилами стратовулкана Етна, а керував ними астронавт ESA Томас Рейтер (Thomas Reiter) з імпровізованої станції на навколомісячній орбіті. Це був готельний номер у Катанії, містечку поруч.

ESA

ESA

Це чотириколісний всюдихід Interact, який має два маніпулятори, щоб збирати каміння на Місяці під керівництвом оператора.

ESA

ESA

А це гусеничний робот-розвідник Scout. Його розробили фахівці Технологічного інституту Карлсруе, щоб він міг пересуватися складним ландшафтом нашого супутника і розвідувати шляхи для чотириколісного Interact.

ESA

ESA

А тут, поруч із посадковим модулем, стоїть інший місяцехід — маленький Unit-2, який також може збирати зразки своїм маніпулятором.

ESA

ESA

А це Interact везе зібрані зразки до посадкового модуля. Загалом така імпровізована місія на Місяць тривала чотири дні. За задумом всім цим «зоопарком» роботів мають керувати астронавти зі станції Lunar Gateway, що перебуватиме на гало-орбіті системи Земля-Місяць. Нещодавно ми писали, як NASA втратило зв'язок із супутником CAPSTONE, що відправився дослідити цю орбіту, адже досі місій на ній не було.

Lunar Gateway в уявленні художника. ESA

Lunar Gateway в уявленні художника. ESA