Чому ми почуваємося самотніми на новорічні свята і як з цим бути

Багато людей з настанням новорічних свят почувають себе не потрібними та піднесеними, як цього очікують від періоду святкувань, а навпаки, самотніми та засмученими. У час війни це відчуття може бути особливо сильним. Тому ми переклали матеріали психологів, які розповідають, що стоїть за самотністю під час свят і що з цим можна зробити. Автори приурочили свою роботу до Різдва, яке частина українців вже відсвяткували, але поради будуть корисними й на новорічний період загалом.

Unsplash

Unsplash


Матеріал підготовано на основі статей Андреї Вігфілд (Andrea Wigfield), Джона Реткліфа (John Ratcliffe) та Нілуфар Ахмед (Nilufar Ahmed), опублікованих виданням The Conversation (1, 2)


Різдво зазвичай уявляється як пора спілкування з друзями та родиною і веселощів. Але це також може бути пора самотності. Дійсно, опитування 2018 року, присвячене вивченню самотності на Різдво у Великій Британії, виявило, що 17 відсотків людей почуваються більш самотніми у період свят.

Самотність — це суб'єктивна емоція, за якої наші соціальні взаємодії здаються недостатніми, особливо у порівнянні з однолітками. Різдво з його образами та очікуваннями подарунків, соціалізації та надлишковостей, які особливо нав'язує реклама, часто є часом, коли наші власні стосунки чи зв'язки опиняються у центрі уваги.

Якщо наш святковий період не відповідає уявленням про те, як має виглядати життя на Різдво, це може створювати відчуття власної неадекватності. Причому щороку ці емоції виникають раніше, особливо у зв'язку з кризою вартості життя, яка змушує людей планувати зимові святкування наперед, іноді вже у серпні. Тож коли настає Різдво, звідусіль уже тижнями, якщо не місяцями, сиплються святкові повідомлення, і від головного зимового свята важко, якщо можливо, сховатися.

GIPHY

GIPHY

Самотність після пандемії

Соціальна ізоляція, до якої призвів карантин у зв'язку з COVID-19, посилила самотність. Дослідження Управління національної статистики та благодійної організації Campaign to End Loneliness з'ясувало, що 3,3 мільйона британців були «хронічно самотніми» або ж почувалися постійно самотніми між груднем 2021 та лютим 2022 року.

Деякі дослідження свідчать, що молоді люди віком 18-25 років так само, а може й сильніше, схильні почуватися самотніми, як літні люди. У більшості суспільств самотність розподілена у вигляді U-подібної кривої, із вищою частотою серед підлітків, знижуючися у середньому віці, і знову зростаючи у літніх.

Молодість часто сприймається як пора активного соціального життя та здатності легко заводити друзів. А це ще більше посилює соціальний тиск і почуття самотності у молодих людей. Особливо, якщо вони вважають, що мають менше друзів, ніж однолітки. У результаті, вони можуть почуватися на Різдво ще гірше.

До почуття самотності можуть призводити і значні переміни у житті. А саме на молодість більшість із них припадає, як-от перехід до нового навчального закладу, початок роботи, переїзд від батьків і народження дітей. Згідно з опитуванням 2016 року, молоді люди віком 18-34 років бояться бути самими навіть більше за втрату роботи чи дому.

GIPHY

GIPHY

Кожен переживає це по-своєму

Інші дослідження звертають увагу на фактори самотності, незалежні від віку. Одне з них показує, що представники сексуальних меншин самотніші за гетеросексуалів.

Інше вказує, що самотність — це одна з ключових проблем, із якими стикаються біженці та мігранти. У дослідженні 2014 року 58 відсотків мігрантів і біженців описали самотність та ізоляцію найбільшим викликом під час життя у Лондоні. Між тим, ще одне дослідження наголошує на соціальній відірваності як важливому факторі ментального здоров'я та ризику самогубств поміж мігрантів в англомовних країнах.

Опікунство теж може сприяти самотності. Обов'язки догляду за кимось залишають менше часу на підтримання соціальних зв'язків з друзями, колегами та членами сім'ї. Національна благодійна організація Carers UK, яка підтримує неоплачуваних опікунів, повідомляє, що вісім із десяти опікунів почуваються самотніми або ізольованими внаслідок догляду за іншими, і більшість із них не може поговорити про це з друзями.

Опікуни не обов'язково є старшими людьми. Наприклад, в Англії нараховують близько 800 тисяч юних опікунів віком від 5 до 17 років. Для них Різдво може бути особливо важким періодом, оскільки їхній досвід святкування, скоріше за все, буде дуже відрізнятися від досвіду шкільних друзів.

GIPHY

GIPHY

Тож важливо пам'ятати, що всі можуть час від часу почуватися самотніми, з різних причин. Це нормально не завжди бути щасливим та сповненим веселощів, навіть на Різдво. Утім, можна спробувати протидіяти цьому почуттю.

Перебуваючи наодинці може бути вкрай сильним бажання засісти за гортанням соцмереж, щоб подивитися, чим зайняті інші. Однак надмірне споживання такого контенту пов'язують з негативним настроєм та посиленням самотності.

Ось замість цього шість порад, які допоможуть зменшити відчуття самотності, згідно з науковими дослідженнями.

1. Спілкуйтеся з іншими

Очевидна порада позбутися самотності полягає в спілкуванні з друзями, рідними або іншими людьми, з якими ви відчуваєте зв'язок. Наприклад, долучіться до групи бігунів, якщо вам подобається тренуватися. Приналежність до групи, із якою у вас спільні цілі й ідентичність, може підбадьорити. Якщо вагаєтеся говорити зі знайомими, побоюючись, що вони не мають часу, подумайте, як самі зреагували б, якби це вони звернулися до вас. Якщо ви знайшли б для них час, то швидше за все, вони знайдуть для вас. Навіть для короткої бесіди.

GIPHY

GIPHY

2. Займайтеся волонтерством

Розгляньте можливість волонтерства з групою людей будь-якого віку, спільнотами, притулками для тварин чи благодійними організаціями. Це може зменшити самотність та посилити відчуття пов'язаності з іншими.

Але почуття самотності — не те ж саме, що бути самому. Є багато позитивних аспектів у тому, щоб бути на самоті, на які можна покластися у Різдво.

3. Знайдіть час для вдячності.

Коли нам одиноко, ми можемо опинитися в порочному колі, де відчуття самотності породжує негативні думки, а негативні думки посилюють самотність. Знайдіть хвилинку для практики вдячності, щоб розірвати це коло. Це може бути різна діяльність, за якої виникає почуття вдячності за будь-що — від подарунка, до окремих моментів чи самого життя. Хтось для цього веде щоденник, хтось звертає увагу на деталі навколо, як-от красу природи, а хтось просто знаходить час висловити вдячність іншій людині.

Це може покращити самопочуття, перенаправляючи думки на більш позитивні аспекти життя. Встановлено, що регулярна практика подяки зменшує самотність і навіть депресію.

GIPHY

GIPHY

4. Поверніться до книг та колекцій

Дозвольте собі зав'язнути у хорошій книзі — читання може покращити ваш настрій. Якщо ви не впевнені у читанні, можна послухати аудіокнигу, або присвятити себе колекціям фільмів, на які зазвичай не вистачає часу.

5. Тренуйтеся

Позитивний вплив тренувань на фізичне й ментальне здоров'я добре відомий. Навіть найменші навантаження можуть творити дива у піднятті настрою. Виділення часу на усвідомлену прогулянку та усамітнення допоможе вийти зі спадної спіралі негативних думок і дій.

6. Насолоджуйтеся ритуалами.

Бути самому ще не означає, що Різдво не може бути особливим. Якщо ви любите Різдво, то дотримання пов'язаних із ним ритуалів може покращити ментальне здоров'я та побороти самотність. Нагадайте собі, що можете вирішити, що для вас означає Різдво і як ви хочете його святкувати, і це подарунок.

GIPHY

GIPHY