Відеопастка зареєструвала рідкісні кадри зі спаровуванням диких вомбатів

Джерело: Wildlife Stations Bundanoon

Проєкт Wildlife Stations Bundanoon поділився на ютубі кадрами зі спаровуванням диких вомбатів на поверхні землі. Запис цінний, оскільки довгий час вважалося, що ці сумчасті спаровуються у норах, де також проводять більшу частину життя. Про спостереження повідомляє видання The Conversation.

Відеокамера розташована на охоронюваній території сільської місцевості Томбой в Австралії. На записі з неї помітно, як самець переслідує самку, періодично її кусаючи, та завалює її на бік, після чого й сам так лягає поруч. Дотепер є лише рідкісні записи розмноження вомбатів, тож відеозапис може допомогти краще зрозуміти репродуктивну поведінку цих сумчастих.

Завдяки науковцям вомбати мають дедалі менше таємниць:

🟫 досліди показали, що за утворення фекалій-кубиків, якими відомі ці тварини, відповідає нерівномірна еластичність стінок кишківника

🌋 і хоч все ще не відомо, як кубики фрагментуються у кишківнику lj однакового розміру, ясно, що процес не має нічого спільного з призматичними стовпами в базальтових лавах

🤖 а гусеничний робот із зовнішністю вомбата проникає у їхні нори та, не викликаючи підозр, збирає інформацію про підземне життя тварин.