Робота навчили лазити норами вомбатів. Дорогою він зустрів одного

Австралійські інженери розробили робота WomBot, який залазитиме у нори вомбатів та спостерігати за ними. Він їздить на гусеницях та може залишити у норі датчики вологи і температури, які допоможуть досліджувати тварин. Про те, як WomBot випадково зустрів сплячого вомбата у норі, автори розповіли у журналі SN Applied Sciences.

Robert Ross, La Trobe University

Robert Ross, La Trobe University

Чому роботи мають лізти до вомбатів?

Дослідники все ніяк не можуть дістатися до тварин, які живуть у печерах, норах, дуплах дерев чи середовищах із густою рослинністю загалом. Це і кроти, і кажани, і деякі види білих ведмедів. Але саме цими середовищами можуть поширюватися деякі патогени, як це відбувається, наприклад, у кажанів у печерах чи у кротів через вологий ґрунт. У цьому дослідженні вчені зосередилися на загрозі для вомбатів від паразитичних кліщів, які можуть передаватися через нори. Втім, безпосередньо залазити у домівку тварин вченим було б також небажано: існує імовірність порушити побут тварин, а також зіткнутися у замкнутому просторі з тими ж вомбатами, яким навряд чи сподобаються непрохані гості. Вони зазвичай ведуть нічний спосіб життя, а тому весь день проводять у виритих самотужки норах. Причому вомбати змінюють нори кожні чотири-десять днів, іноді просто переїжджаючи у раніше вириту іншою твариною домівку. Так паразитичні кліщі і можуть передаватися у популяції, що і вирішили дослідити інженери з австралійського університету Ла-Троб і Університету Тасманії.

Що потрібно WomBot, щоб залізти у нору?

Робот важить всього два кілограми та вміє тримати вагу до 200 грамів, щоб донести до печери датчики температури і вологості зі швидкістю до 0,15 метра на секунду. Він достатньо повільний і легкий, однак це навпаки допоможе йому рухатися складними тунелями печери. Так само як і гусениці, на які його поставили інженери, бо примірені раніше колеса загрузли у ґрунті. WomBot вміє підніматися схилами на 22 градуси, однак якщо перешкода більша, йому зможуть допомогти дослідники ззовні за допомогою троса. Робот управляється джойстиками, а для навігації його наділили двома ширококутними камерами з підсвіткою, відео з яких через кабель передається оператору.

Robert Ross, La Trobe University

Robert Ross, La Trobe University

Як робот справився із завданням?

Робота випробували у 30 норах вомбатів, де він заміряв температуру всередині. Дослідники дійшли висновку, що сценарій передавання паразитичних кліщів між вомбатами через нори досить реальний - 15 градусів Цельсію за 85-відсоткової вологи є придатними умовами для розмноження паразитів. Тож у майбутньому інженери планують зрозуміти, чи не заважатиме, наприклад, запах робота вомбатам знову займати нору, а потім використовувати WomBot для знезараження домівок тварин.

WomBot звільняє вчених від необхідності використовувати дорогі георадари та при цьому жодним чином не руйнує побут вомбатів. Так робот зустрів на відстані двох метрів від себе тваринку, але зміг покинути нору навіть не розбудивши її. Також раніше ми писали, як вчені пояснили головну особливість вомбатів, за яку ми їх знаємо - кубічні фекалії формує нерівномірна еластичність стінок кишечника.

 WomBot у роботі. Robert Ross, La Trobe University

WomBot у роботі. Robert Ross, La Trobe University