Відеопастка зареєструвала рідкісні кадри зі спаровуванням диких вомбатів

Проєкт Wildlife Stations Bundanoon поділився на ютубі кадрами зі спаровуванням диких вомбатів на поверхні землі. Запис цінний, оскільки довгий час вважалося, що ці сумчасті спаровуються у норах, де також проводять більшу частину життя. Про спостереження повідомляє видання The Conversation.

Відеокамера розташована на охоронюваній території сільської місцевості Томбой в Австралії. На записі з неї помітно, як самець переслідує самку, періодично її кусаючи, та завалює її на бік, після чого й сам так лягає поруч. Дотепер є лише рідкісні записи розмноження вомбатів, тож відеозапис може допомогти краще зрозуміти репродуктивну поведінку цих сумчастих.

Завдяки науковцям вомбати мають дедалі менше таємниць:

🟫 досліди показали, що за утворення фекалій-кубиків, якими відомі ці тварини, відповідає нерівномірна еластичність стінок кишківника

🌋 і хоч все ще не відомо, як кубики фрагментуються у кишківнику lj однакового розміру, ясно, що процес не має нічого спільного з призматичними стовпами в базальтових лавах

🤖 а гусеничний робот із зовнішністю вомбата проникає у їхні нори та, не викликаючи підозр, збирає інформацію про підземне життя тварин.