Приховані алергени, на наявність яких у складі зараз не обов’язково вказувати, спричинили щонайменше один з семи випадків серйозних харчових алергій. Серед таких алергенів були звичайні продукти, такі як козяче й овече молоко, мед і соти, гречка та навіть яблука. Тож науковці пропонують розширити список продуктів, які спричиняють алергію та які обов’язково вказувати на упаковці, щоб запобігти майже 14 відсоткам випадків серйозних харчових алергій. Дослідження опублікували в журналі Clinical & Experimental Allergy.

Яблука й інші приховані алергени спричинили один із семи випадків серйозних харчових алергій. Unsplash

Як науковці шукали причину прихованих алергій?

Дослідники вивчали майже 3000 випадків анафілактичного шоку — сильної алергічної реакції, при якій у людини порушується серцевий ритм і дихання та яка може призвести до смерті. Усі досліджені ними випадки сталися у європейських країнах через вживання продуктів, які не внесені до списку алергенів, що обов’язково мають позначати на упаковках їжі в Європейському Союзі. Далі науковці виокремили ті алергени, які спричинили принаймні один відсоток випадків анафілактичного шоку, тобто алергія на них є достатньо поширеною.

До такого списку потрапили козяче й овече молоко та гречка, які спричинили 2,8 і 2,4 відсотка випадків важких алергій. Також у ньому були горох і сочевиця, цукор альфа-гал із м’яса, кедрові горішки, ківі, продукти бджільництва та яблука, що спричинили від одного до двох відсотків випадків анафілактичного шоку. Найбільш серйозними були наслідки від споживання молока, гречки, бобових і альфа-галу, а також — кедрових горішків. Для всіх цих компонентів, крім альфа-галу, була високою імовірність ненавмисного вживання у складі якоїсь їжі. Тож принаймні молоко кіз та овець, гречку, горох і сочевицю та кедрові горішки науковці пропонують також позначати на пакуванні продуктів, щоб попередити людей про наявність алергенів.

Як у людей виникають алергії

🥜 Хоча антитіла до певних алергенів вважають передумовою появи алергії, у випадку арахісу антитіла до нього виявили навіть у тих, хто алергії не мав.

🐹 Зменшити ризик харчової алергії в дітей може проживання в одному будинку з собакою чи котом. А от наявність хом’яка, навпаки, збільшила ризик алергії на горіхи.

💊 Зменшити симптоми алергії на арахіс і яйця зміг препарат, який уже схвалили для лікування астми. Усе через подібність цих двох станів, що супроводжуються надмірним виробленням антитіл.