Південнокорейська ракета «Нурі» вперше вивела на орбіту супутник

Джерело: Yonhap

Перша південнокорейська ракета «Нурі» здійснила свій перший успішний політ. Це друга спроба після невдалого запуску восени минулого року. Вона вивела на навколоземну орбіту п'ять супутників, а відео запуску доступне на YouTube-каналі Корейського інституту аерокосмічних досліджень. Детальніше про запуск розповідає південнокорейське інформаційне агентство Yonhap.

Korea Aerospace Research Institute (KARI)

«Нурі» (Nuri), також відома як KSLV-II, є триступеневою ракетою-носієм, призначеною для виводу понад тонни корисного навантаження. Так Південна Корея стане сьомою країною, в арсеналі якої є ракети такої вантажності. Запуск відбувся з космічного центру Наро о 10 ранку за київським часом. На борту «Нурі» везла п'ять супутників, один з яких важить 1,3 тонни. Ракета доставила їх на сонячно-синхронну орбіту на висоті 700 кілометрів, а вже за сорок хвилин після запуску вдалося отримати перші сигнали від них.

Цей запуск «Нурі» є другим за рахунком, але першим вдалим. Вперше її запуск відбувся 21 жовтня 2021 року. Однак після старту із запізненням вона дісталася висоти у 700 кілометрів, тобто запланованої орбіти, однак півторатонний макет супутника, який вона мала на неї вивести, з невідомих причин так і не зміг закріпитися на орбіті та розпочати роботу.

«Нурі» — це не перша ракета-носій для Південної Кореї, але перша власної розробки країни. «Нурі» є наступницею проєкту «Наро», яка була першою південнокорейською ракетою-носієм, але перший ступінь якою був російського виробництва.

Перший запуск рідко завершується успіхом. Так, наприклад, нещодавно ми розповідали про космічний корабель компанії «Боїнг», який також лише з другої спроби все ж дістався МКС, та вже навіть повернувся на Землю з манекеном і вантажем від астронавтів зі станції.