«Персеверанс» лишив відмітку на марсіанському камені для планетологів

Джерело: NASA

За допомогою лазера інструмента SuperCam на борту марсохода «Персеверанс» вчені залишили мітку на марсіанському камені. Це три точки, які можна вважати літерою «L», що знадобляться у майбутньому планетологам, які захочуть постежити за зміною положення каменів, з яких «Персеверанс» збиратиме зразки для повернення на Землю. Про перший досвід малювання графіті для марсохода, команда NASA повідомила у своєму блозі.

Відмітка має висоту у 2,5 міліметра та довжину в один міліметр. NASA / JPL-Caltech / LANL / CNES / IRAP

Завдяки інструменту SuperCam «Персеверанс» може проводити аналіз хімічного та мінерального складу гірських порід Червоної планети за допомогою пари лазерів і чотирьох спектрометрів. Цього разу ці лазери вирішили спробувати використати для того, щоб марсохід міг лишити на одному з марсіанських каменів слід, який у майбутньому допоміг би планетологам відстежувати зміни в їхньому положенні. Тому команда «Персеверанса» створила для алгоритмів ровера код, який дав йому можливість лишити на камені слід — літеру «L», що складається з трьох точок, на кожну з яких витратили по 125 лазерних імпульсів.

Автор цієї статті у блозі «Персеверанса», головний дослідник команди Роджер Вінс (Roger Wiens), також розповів, що ідея використати лазер для «графіті» на Марсі вже виникала, щоправда із ровером «К'юріосіті», який також має лазер у своєму наборі інструментів для дослідження поверхні Червоної планети. Однак тоді створений для цього алгоритм марсоходу не знадобився.

До речі, це той самий камінь, з якого «Персеверанс» нещодавно зібрав черговий зразок. Названий Skinner Ridge, він знаходиться у дельті давньої марсіанської річки у кратері Єзеро. А лазери SuperCam марсохід також використовував не лише для марсіанських порід — фізикам за їхньою допомогою вдалося виміряти на Марсі швидкість звуку.