Діти до 18 років, які споживали веганський або вегетаріанський раціон, отримували з їжею менше поживних речовин, вітамінів і мінералів, порівняно з їхніми однолітками на раціоні з тваринною їжею. При цьому біохімічні показники крові, за якими визначають хвороби чи нестачу поживних речовин, у них були в межах норми. Але серед таких дітей частіше траплялися анемії та нестача вітамінів, тож це підкреслює потребу в збалансуванні дитячих веганських і вегетаріанських раціонів. Дослідження опублікували в журналі Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Діти веганів і вегетаріанців недоотримали поживні речовини й вітаміни. Але їхнє здоров’я було в межах норми. GIPHY

Яких поживних речовин бракувало веганам і вегетаріанцям найбільше?

Батьки, що є веганами чи вегетаріанцями, часто обирають такий раціон і для своїх дітей, посилаючись на користь відмови від м’ясних продуктів із раннього віку. Щоб з’ясувати, як це впливає на здоров’я дітей, науковці проаналізували 59 досліджень за участі понад 48 тисяч дітей, які споживали веганський раціон або були оволактовегетаріанцями, тобто відмовилися від тваринної їжі, крім яєць і молочних продуктів.

Як виявилося, у раціоні вегетаріанців було менше калорій, білків, жирів, цинку та вітамінів B12 і D — нутрієнтів, які люди зазвичай отримують із тваринної їжі. При цьому в них було більше клітковини, заліза та магнію, вітамінів В9 і C, які зазвичай містяться у рослинній їжі. У раціоні веганів вміст нутрієнтів був схожим, але з більш помітним дефіцитом кальцію. Вегани та вегетаріанці в середньому були нижчими та худішими за своїх однолітків і мали менший відсоток жиру в організмі.

При цьому у крові вегетаріанців виявили нижчий рівень однієї з форм вітаміну D і білку феритину, який допомагає запасати залізо в клітинах. У крові вегетаріанців був нижчим рівень двох основних пов’язаних із залізом білків — гемоглобіну, що переносить кисень, і феритину. З цим може бути пов’язаною й вища частота анемій, яку відзначали у цих дітей, порівняно з однолітками, які споживали раціон із тваринною їжею. Водночас переважно або повністю рослинний раціон пов'язали з нижчим рівнем холестерину в крові, що може сприяти здоров'ю серцево-судинної системи.

Що відомо про користь і шкоду відмови від м’яса

❤️‍🩹 У попередньому дослідженні здоров’я дітей веганів і вегетаріанців з’ясувалося, що вегани мають здоровішу серцево-судинну систему, але й більш ламкі кістки.

🦴 Ламкість кісток через відмову від м’яса підтвердили і в іншому дослідженні, у якому аналізували частоту переломів шийки стегна та кісток загалом.

🤷‍♀️ Крім цього, дослідники з’ясували, що навіть отримання достатньої кількості білка з їжею не гарантує веганам достатню кількість незамінних амінокислот.