Вчені оцінили здоров'я дітей на вегетаріанській та веганській дієті

Вчені з Великобританії порівняли показники здоров'я 5-10 річних дітей, які дотримуються вегетаріанської чи веганської дієти із показниками їхніх всеїдних однолітків. Обстеження показує, що у веганів здоровіша за інших дітей серцево-судинна система, однак вони мають нижчий зріст, нестачу вітаміну В12 і нижчу мінеральну щільність кісток, якщо не вживають добавок до харчування для компенсації нестачі. У дітей-вегетаріанців менш виражена нестача нутрієнтів, ніж у веганів, але разом із тим гірші показники здоров'я серцево-судинної системи. Дослідження опубліковане в журналі American Journal of Clinical Nutrition.

Alex Green / Pexels

Alex Green / Pexels

Чому на це звернули увагу?

Переважання у раціоні овочів та фруктів корисне для здоров'я людини та навколишнього середовища. І дедалі більше людей формують свою дієту, беручи за основу в ній рослинні продукти. Частина з них називає себе вегетаріанцями та зазвичай уникає вживання м'яса й риби. Веганами ж називають людей, які взагалі відмовилися від тваринних продуктів, включно з м'ясом, молоком, яйцями та медом. Суперечки з приводу того, чи варто переходити винятково на рослинне харчування, усе ще тривають. Так, дослідження вказують, що вегетаріанство пов'язане зі здоровішою серцево-судинною системою, а веганство пов'язують із більшою ламкістю кісток, внаслідок нестачі в організмі кальцію. Якщо говорити у цьому ж ключі про харчування дітей, то наукова база складається із суттєво меншої кількості досліджень. Це спонукало науковців із Університетського коледжу Лондона провести власне дослідження.

Як вчені вивчали вплив дієти на здоров'я дітей?

Науковці простежили за здоров'ям 187 здорових дітей у віці від п'яти до десяти років. Серед них було 63 дітей на вегетаріанській дієті, 52 — на веганській, решта 72 були всеїдними, тобто з їхнього раціону не виключалися тваринні продукти. Усі учасники харчувалися за таким режимом щонайменше рік до проведення дослідження, але у середньому діти-вегани дотримувалися такої дієти 5,3 року, а вегетаріанці — 5,9 року.

Робою науковців було виміряти та порівняти показники здоров'я дітей, включно з їхнім ростом, складом тіла, ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, вмістом мікроелементів в організмі та холестерину. Для цього в дітей відбирали натще кров на аналіз, проводили рентгенівське обстеження та антропометричне вимірювання. Крім цього, батьки заповнювали анкету, щоб зібрати соціоекономічні дані та детальнішу інформацію про активність і харчування учасників, наприклад, частоту вживання м'яса, риби, яєць тощо.

Якого висновку дійшли науковці?

Науковці виявили деякі розбіжності між показниками здоров'я дітей, пов'язані з їхньою дієтою. Діти на веганській дієті були в середньому на три сантиметри нижчими за м'ясоїдних однолітків, хоча енергії споживали не менше. Також вони мали на 4-6 відсотків меншу мінеральну щільність кісткової тканини та були більш ніж втричі більш схильні мати нестачу вітаміну В12, головним джерелом якого для людини є тваринні продукти. Але разом і тим у веганів помітили на 25 відсотків нижчі рівні ліпопротеїнів низької щільності, які є однією з форм холестерину, та й загалом у цих дітей вміст жиру в організмі був меншим. Тобто у них ризик серцево-судинних захворювань нижчий, ніж у м'ясоїдів чи навіть вегетаріанців, зокрема на 25 відсотків менший ризик ішемічної хвороби серця. Відмінності щодо серцевих хвороб залишилися й після врахування складу тіла, тому вчені вважають, що причина саме в харчуванні.

Спершу гірше здоров'я серцево-судинної системи вегетаріанців здивувало вчених, але переглянувши дані про харчування, вони з'ясували, що ці діти їдять переважно оброблену, менш здорову рослинну їжу, яка містить менше клітковини, але більше вуглеводів. Це пояснює, чому вони мали вищий рівень глюкози натще. У вегетаріанців також спостерігалася нестача вітаміну В12, як і у веганів, якщо вони не приймали його як добавку до харчування. У 30 відсотків веганів, 18,3 відсотка вегетаріанців та 12,8 відсотка м'ясоїдів виявили зменшення запасів заліза в організмі.

Для цієї теми неможливо точно встановити причинно-наслідковий зв'язок, але на основі наявних даних вчені припускають, що скорочення кількості тваринних продуктів у раціоні дітей може перешкодити досягненню ними нормальної висоти та мінеральної щільності кісток, як і призвести до нестачі окремих мікроелементів та вітамінів в організмі. Тож для здорового харчування не достатньо просто збільшити частку рослинних продуктів у раціоні. Не варто забувати про додаткове вживання вітамінів В12 і D та мікроелементів вегетаріанцями і веганами у дозах, рекомендованих лікарем.