Моделювання показало, що 15,6 мільйона людей, народжених між 2008 і 2017 роком матимуть рак шлунка в якийсь момент свого життя. У майже 12 мільйонів з них причиною раку буде бактерія гелікобактер пілорі, яка спричиняє гастрит і виразку. Такі результати свідчать про те, що виявлення та лікування інфекції цією бактерією може допомогти в боротьбі з раком шлунку. Дослідження опублікували в журналі Nature Medicine.

Бактерія-збудник виразки Helicobacter pylori. Science Photo Library

Як моделювали поширення раку шлунка?

Науковці використали дані про сучасне поширення раку шлунка в популяціях по всьому світу та фактори, які на нього впливають, щоб змоделювати його появу в молодого покоління. Так вони встановили кількість людей, які мають ризик появи цього виду раку, які найімовірніше захворіють протягом життя та у яких рак буде спричинено саме інфекцією Helicobacter pylori. Дослідники враховували різні програми боротьби з цією інфекцією та сценарії, коли цих програм не буде. За розрахунками науковців, такі програми можуть скоротити кількість випадків раку шлунка аж на 75 відсотків.

Так з’ясувалося, що Азія матиме найбільший внесок у кількість випадків раку шлунка з понад 10 мільйонами нових хворих серед людей, народжених у 2008-2017 роках. Це пов’язано з розташуванням на континенті країн з найбільшою кількістю населення, адже лише в Індії та Китаї нових випадків раку шлунка буде 6,5 мільйона. І хоча в Африці на південь від Сахари зараз невелика кількість випадків такого раку, через зростання кількості населення у майбутньому їх може стати у шість разів більше, ніж було у 2022 році. В Україні науковці виявили понад 4,5 мільйона людей із досліджуваного покоління, які мають ризик розвитку раку шлунка, з яких майже 75 тисяч матимуть рак протягом життя, а у близько 60 тисяч причиною його буде гелікобактер пілорі.

Як рак пов’язаний із травленням

🦠 Це не вперше науковці пов’язують бактерії з раком у травній системі. Як виявилося, хвороботворні штами кишкової палички збільшують ризик раку кишківника у молодому віці.

🥩 На ризик раку може впливати й харчування. Так часте поїдання курятини пов’язали з вищим ризиком раку, хоча раніше в цьому звинувачували червоне м’ясо.

🔥 Але іноді важливе не те, що ми їмо, а те, як це готуємо. Науковці з’ясували, що вироблений газовими плитами бензен збільшує ризик появи раку, особливо у дітей.