Звуки Марса. Що почув «Персеверанс» на Червоній планеті

Спеціалісти NASA опублікували звуки (1, 2, 3), записані ровером «Персеверанс» на поверхні Марса за допомогою набору інструментів SuperCam у перші дні місії. Аудіофайли дозволяють почути марсіанський вітер, а також удари лазера по валуну, які марсохід здійснив, щоб вивчити його фізичну структуру.

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS/ISAE-Supaero

Чим займається «Персеверанс»?

Ровер «Персеверанс» здійснив посадку на Марсі 18 лютого. Марсохід працюватиме принаймні один марсіанський рік, тобто 687 земних днів. Його основна місія — пошук слідів існування стародавніх мікроорганізмів на Червоній планеті. Саме тому апарат висадився у кратері Єзеро, де колись було озеро і дельта ріки, що у нього впадала. Ровер оснащений набором інструментів SuperCam, який дозволить аналізувати гірські породи та ґрунти за допомогою камери, лазера та спектрометрів для пошуку органічних сполук. За допомогою цих приладів «Персеверанс» буде ідентифікувати хімічний та мінеральний склад мішеней своїх лазерних ударів на відстані більше 7 метрів. Він, зокрема, зможе визначати хімічний склад таких цілей та їхні фізичні властивості.

Які звуки записав ровер?

У перший, четвертий та дванадцяти соли (марсіанські дні) своєї місії «Персеверанс» записував звуки вітру, а також звуки лазерних ударів. Перший запис він здійснив приблизно через 18 годин після посадки. Висувне обладнання, що тримає мікрофон, усе ще було складеним, тож звук вийшов приглушеним. Вітер чутно слабко. Наступний запис було зроблено 22 лютого. Тримач для мікрофона вже був розгорнутим, тож звук відрізняється від першого запису. Вітер особливо добре чутно після 20-ї секунди. Фонові звуки ровера було видалено. Нарешті, 2 березня марсохід записав звуки лазерних ударів про каменю. На записі чутно 30 ударів, деякі з них трохи голосніші, ніж інші. Варіації інтенсивності цих звуків дадуть інформацію про фізичну структуру цілі, наприклад, про її відносну твердість або наявність вивітрювання. Ціль, у яку влучав «Персеверанс», знаходилася на відстані приблизно 3,1 метрів від нього.

Раніше ми вже писали про посадку та першу панорамну світлину «Персеверанса».