Зникнення літньої морської арктичної криги посилить глобальне потепління

Дослідники змоделювали наслідки танення крижаних масивів Землі, і зокрема літньої арктичної криги, для глобальної середньої температури. Виявилося, що зміна альбедо, збільшення кількості водяної пари та зворотний зв'язок від хмар спричинить додаткове глобальне потепління на 0,43 градусів за Цельсієм. Передбачається, що впродовж 21 століття Арктика може стати вільною від льоду під час літа. Відповідна стаття доступна у журналі Nature Communications.

Як швидко тануть крижані масиви Землі?

Протягом останніх десятиліть у великомасштабних елементах кріосфери спостерігались значні зміни. Зокрема, арктичний літній морський лід, гірські льодовики, льодовиковий покрив Гренландії та Західної Антарктики швидко тануть. Дані супутникових вимірювань показують, що з кінця 1970-х до середини 2000-х років площа арктичного морського льоду зменшувалася більш ніж на 10% за десятиліття. Якщо така тенденція продовжиться, впродовж 21 століття Арктика може стати вільною від льоду влітку. Прогнози показують, що це може статися вже в 2030-2050 роках за умови, якщо викиди парникових газів залишатимуться високими. У той же час гірські льодовики у всьому світі відступають, щорічно втрачаючи в середньому 250 мільярдів тонн своєї маси. За підрахунками, приблизно 600 льодовиків вже зникли, і у майбутньому ця цифра зросте.

До чого це призводить?

Антропогенні зміни клімату вже спричинили підвищення середньої глобальної температури на 0,9 градусів за Цельсієм у порівнянні з доіндустріальним рівнем. Вчені припускають, що вкриті кригоюю регіони суттєво зміняться у зв’язку з потеплінням клімату, і деякі з цих змін мають певну ступінь незворотності. Також можливо, що льодові покриви бути втрачені при нижчих температурах, ніж очікуються із нагріванням на 1,5 градуси вище доіндустріального рівня. Це пов’язано із зворотними зв’язками, які впливають на глобальну температуру, наприклад, через зміну альбедо, хмарності або збільшення кількості водяної пари в атмосфері.

Яке моделювання провели вчені?

Арктичний літній морський лід є одним з найбільш швидко мінливих елементів кріосфери, і додатковий внесок у глобальне потепління від його танення важливо враховувати. Дослідники змоделювали його вплив на подальші зміни клімату. Вони виявили, що втрата криги гірських льодовиків, льодовикових покривів Гренландії та Західної Антарктиди, а також арктичного літнього морського льоду сприятиме додатковому глобальному потеплінню на 0,43 градусів. Зміни альбедо створять 55% цього додаткового потепління. На водяну пару та хмари припаде 30% та 15% відповідно.

Окрім того, зворотний зв’язок від танення льоду Арктики може призвести до потепління значно швидше. Очікується, що влітку регіон буде вільним від льоду ще до 2050 року. Це означає, що лише на Арктику може припасти додаткове нагрівання на 0,19 градусів приблизно в середині століття. Такі зміни також матимуть ще більший вплив на місцевому рівні, підвищуючи температуру на 1,5 градуси в цьому регіоні, який потеплішає швидше, ніж решта світу.

Детальніше про темпи глобального потепління, його причини та намагання людства цьому запобігти читайте у нашому матеріалі. Також ми писали, що в цьому році море Лаптєвих вперше виявилося не покритим кригою в кінці жовтня.