Зміни у восьми ділянках геному захистили кочівних кенійців від хвороб через м’ясний раціон
Зміни у восьми ділянках геному виявилися пристосуванням одного з кочівних народів Кенії до виживання на раціоні з продуктів здебільшого тваринного походження. Цей народ, званий туркана, через проживання в екстремально посушливих регіонах харчується здебільшого м’ясом, молоком і кров’ю тварин. Однак їхні пристосування до такого раціону можуть негативно впливати на тих представників туркана, які переселилися до міст і ведуть осілий спосіб життя, вважають науковці. Дослідження опублікували в журналі Science.
Чим геном народу туркана відрізняється від геному решти африканців?
Оскільки надлишок білка, який спостерігають у раціоні народу туркана, може призводити до порушення функції нирок і подагри, а в представників цього народу такі хвороби зустрічаються рідко, науковці шукали генетичне підґрунтя цього. З цією метою вони проаналізували маркери захворювань у крові та геном 367 представників народу туркана з північного заходу Кенії, а також порівняли результати з даними народів із Кенії та Уґанди. Однією з ключових виявлених відмінностей були зміни в гені STC1, який найбільш активний у нирках і залучений у пристосуванні до нестачі рідини в організмі.
Як виявилося, цей ген був активним у канальцях нирок, де відбувається реабсорбція — поглинання води з утвореної в клубочках нирок сечі. Так організм може повернути від 5 до 25 відсотків води, яка потрапляє у первинну сечу. На активацію цього гена впливав антидіуретичний гормон, який відповідальний за протидію зневодненню та сприяє реабсорбції. Крім цього, активність гена STC1 пов’язували з регуляцією вмісту продуктів розпаду тваринних білків, таких як сечовина та креатинін, у крові та сечі.
Це пояснює те, чому представники народу туркана, до 80 відсотків раціону яких складає їжа тваринного походження, не мають підвищених рівнів сечовини та креатиніну, які зазвичай з’являються в людей через порушення роботи нирок і надлишок білка в раціоні. Як показав генетичний аналіз, ген STC1 почав частіше з’являтися в народу туркана близько 7000 років тому, коли клімат на сході Африки став сухішим, а місцеве населення перейшло до кочового скотарства. Протягом тисячоліть ті люди, які мали зміни в цьому гені, краще виживали в умовах посухи та харчування здебільшого продуктами тваринного походження, тож це дозволило цим змінам закріпитися в популяції.
Як тваринний раціон впливає на людей
🤯 На відміну від народу туркана, у більшості населення Землі споживання виключно тваринної їжі може спричинити надмірне відкладення холестерину, як це сталося з американцем.
🙈 Крім цього, надавання переваги червоному м’ясу разом із любов’ю до водіння авто серед чоловіків збільшує їхній вуглецевий слід на чверть порівняно з впливом жінок на довкілля.
🥴 А от родичі людини, неандертальці, могли мати додаткове джерело білка в раціоні, споживаючи частково розкладене та наповнене опаришами м’ясо.